Izvor: B92, 07.Okt.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ipak uvođenje sankcija Iranu?

London -- Zvaničnici šest zemalja odlučili su sinoć u Londonu da se u UN konsultuju o uvođenju sankcija Iranu.

To je odlučeno nakon odbijanja Teherana da suspenduje sporan nuklearni program obogaćivanja uranijuma. U Londonu je sinoć održan sastanak šefova diplomatija četiri stalne članice Saveta bezbednosti UN i Nemačke, dok je Kinu predstavljao jedan visoki zvaničnik.

"Duboko smo razočarani", nakon što smo od Visokog predstavnika EU Havijera Solane čuli >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da Iran "nije spreman da suspenduje aktivnosti obogaćivanja", izjavila je novinarima britanska ministarka inostranih poslova Margaret Beket.

"Zato ćemo se sada konsultovati o merama u okviru člana 41 poglavlja 7 Povelje UN", koji omogućava uvođenje ekonomskih i diplomatskih sankcija, u slučaju nepoštovanja rezolucije, dodala je Beketova, aludirajući na Rezoluciju 1696 iz jula meseca, kojom se od Irana zahteva obustavljanje obogaćivanja uranijuma.

Šefica britanske diplomatije je, međutim, dodala da će međunarodna zajednica "nastaviti da ulaže napore u pronalaženje rešenja putem pregovora".

Učesnici današnjeg sastanka u Londonu nisu odgovarali na pitanja novinara.

Veći deo sastanka je održan bez prisustva američke državne sekretarke Kondolize Rajs, koja je kasnila više od dva sata zbog tehničkih problema na letu iz Iraka.

Rajsova je po dolasku u London izjavila da je "veoma blizu" trenutak kada diplomatska sredstva neće imati rezultata i kada će biti potrebno izabrati put sankcija.

"Mislim da postoji opasnost da nas međunarodna zajednica ne shvati ozbiljno" ukoliko naši zahtevi ne budu ispunjeni, rekla je Rajsova.

"Kada Iranci odbijaju da suspenduju obogaćivanje, drugim rečima kada diplomatski put ne donosi rezultate, onda treba ići drugim putem... mislim da smo veoma blizu toga", dodala je američka zvaničnica.

Međutim, iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad ponovio je u četvrtak da njegova zemlja neće biti zastrašena pretnjama o uvođenju sankcija.

Teheran insistira na tome da je njegov program obogaćivanja uranijuma usmeren u mirnodopske svrhe, ali SAD i neke evropske države smatraju da Iran želi da razvije nuklearno naoružanje.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.