Izvor: B92, 03.Dec.2002, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Inspektori ušli u jednu od predsedničkih palata

Bagdad -- Melisa Fleming, portparol Međunarodne agencije za atomsku energiju, čiji stručnjaci učestvuju u inspekcijama UN u Iraku, kaže za radio B92 da su inspektori u utorak prvi put ušli i u jednu od predsedničkih palata Sadama Huseina u Bagdadu. To je prva takva inspekcija, otkako su se stručnjaci UN povukli iz Iraka pre pet godina, upravo zato što im je bio zabranjen pristup Sadamovim palatama: "Bila je to iznenadna inspekcija. Inspektori su se najavili ispred samog ulaza u palatu, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i par minuta kasnije kapija je otvorena i kolona sa njihovim vozilima je ušla. Ova inspekcija ima i simbolični karakter, jer treba da pokaže da inspektori, u skladu sa rezolucijom Ujedinjenih nacija, imaju pristup svim lokacijama u zemlji", rekla je Melisa Fleming, odbijajući da iznese detalje o rezultatima današnje dvočasovne misije.

"Mi smatramo da su sve zgrade i postrojenja potencijalna mesta za skladištenje ili proizvodnju oružja za masovno uništavanje. Moramo svojim očima da se uverimo, kako bismo skinuli ta mesta sa spiska. Postoji ukupno osam predsedničkih palata i još nekoliko osetljivih lokacija koje treba obići, kao što su glavni obaveštajni centar i još neka vojna postrojenja", rekla je Melisa Fleming za B92, navodeći da detaljan izveštaj o saradnji sa iračkim vlastima, koja za sada protiče dobro, tek treba da bude sačinjen.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.