Izvor: Blic, 26.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Inspektori Agencije za atomsku energiju stigli u Pjongjang

Inspektori Međunarodne agencije za atomsku energiju doputovali su danas, nakon pet godina pauze, u Pjongjang da bi nadgledali zatvaranje najvećeg nuklearnog postrojenja u toj zemlji, što je deo sporazuma o nuklearnom razoružanju u Severnoj Koreji.

To je u kratkoj informaciji javio izveštač kineske agencije Sinhua iz Pjongjanga.

Poseta inspektora IAEA je prva od kako je u decembru 2002. godine severnokorejski režim zabranio rad stručnjacima te agencije koja radi u okviru >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Ujedinjenih nacija.

Isti režim je sada ponovo pozvao nuklearne inspektore kako bi razgovarali o zatvaranju nukleanih postrojenja u Jongbionu.

Reč je o prvoj etapi multilateralnog sporazuma koji je 13. februara potpisan u Pekingu, a kojim se Severna Koreja obavezala da će prekinuti nuklearne aktivnosti.

"Smatram da će Severna Koreja uraditi ono što je od nje zatraženo", rekao je novinarima šef delegacije inspektora Oli Hejnonen, uoči polaska iz Pekinga.

"Mi smo uvek malo optimisti. Videćemo sve na licu mesta i koje ćemo rezultate dobiti. Očekujemo da ćemo biti u prilici da utvrdimo zatvaranje instalacija u Jongbionu", dodao je on.

Poseta delegacije Međunarodne agencije za atomsku energiju usledila je samo dan nakon zvanične izjave vlasti u Pjongjangu da su se stekli svi uslovi za otpočinjanje sprovođenja multilateralnog sporazuma iz Pekinga.

Zvaničnici u Pjongjangu su juče saopštili da su rešene novčane nesuglasice sa SAD i da su time uklonjene prepreke za sprovođenje sporazuma o nuklearnom razoružanju te zemlje. Ministarstvo inostranih poslova saopštilo je da su sporna sredstva koja su SAD zamrzle u jednoj banci u Makauu "konačno prebačena onako kako smo mi zahtevali".

Severna Koreja je odmrzavanje sredstava postavila kao uslov za obustavljanje svog nuklearnog programa.

SAD su 2005. godine zamrzle između 20 i 25 miliona dolara u banci Banko Delta Azija na kineskoj teritoriji Makaa, nakon optužbi američke centralne banke o pranju novca.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.