Inovacije za bezbednost

Izvor: Vostok.rs, 03.Jul.2012, 17:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Inovacije za bezbednost

03.07.2012. - Jedinstveni uređaj koji omogućava da se otkriju narkotici, eksploziv i faslsifikovane roba kroz pakovanje predstavila je ruska kompanija rezident klastera nuklearnih tehnologija Skolkovo RamMiks.

Na osnovu istovremene analize raznih spektara rasprišivanja svetlosti, uređaj momentalno može da odredi od čega se sastoji supstanca. Pri tome supstanca može biti u bilo kom stanju – tečnom, tvrdom, praškastom, uređaj ne radi samo sa metalima. Nije potrebno da se otvara >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << pakovanje i da se uzimaju uzorci. Sada za istraživanje apsolutne tačnosti nisu potrebni laboratorijski uslovi, govori direktor za marketing kompanije RamMiks Aleksej Stebljov.

Nismo pronašli ovaj uređaj kao pojavu u svetu konstrukcije urađaja, mada smo mu dali neka jedinstvena svojstva. Učinili smo ga mnogo preciznijim, nego što rade drugi proizvođači. Opremili smo ga nekim korisnim svojstvima, kao što je zamena lasera bez neophdonosti da se baždari uređaj. Takođe smo učinili tako da on analizira sastav supstance ne samo po ramanovim spektrima, već i po luminiscentnom spektru. To ne čini više ni jedan uređaj u svetu.

Ruski analizator takođe se povoljno odlikuje od stranih cenom i veličinom, rekao je jedan od autora uređaja, dopisni član RAN Igor Kukuškin.

To je pravougaona kutija crne boje veličine otrpilike 10 puta 5 centimetara. Ona ima izlaz na lap-top, Aj Pad ili smartfon. Teška je 900 grama bez monitora, zato se lako može držati u jednoj ruci. Radi pomoću jednog dugmeta. Potreban je samo operater koji treba da postavi objekat ispod laserskog zraka: bilo da je to dijamant, jabuka, lek, voda i slično. Pošto se objekat nađe pod laserskim zrakom, pritiska se Enter i na monitoru se pojavljuje odgovor koja je to suptanca, njegova hemijska struktura i formula.

Korisnik bukvalno za 5 minuta može da savlada programski interfejs. Za zamenu pregorelog izvora laserskog zraka nije potreban stručnjak. Bez obzira na visoku tehnologiju, uređaj je krajnje jednostavan za rukovanje, ubeđuje Aleksej Stebljov.

Na primer, carina se često suočava sa potrebnom sa shvati šta se zaista vozi, da uporede sa onim što je napisano na deklaraciji. Uz pomoć našeg uređaja carinik može vrlo lako, bez hemijske, naučne kvalifiakcije, jednostavnim pritiskom na jedno dugme, da shvati u sekundi šta je u paketu: šećer u prahu, kokain ili neka eksplozivna supstanca. Sve to bez slanja analiza, na licu mesta. Ili kao varijanta vozi se partija nekih blistavih kamenčića, napisano je da je to bižuterija. Za jednu sekundu uz pomoć našeg uređaja svaki carinik može da odredi da su to recimo brilijanti, iako ih nikada nije vidio niti se razume u njih.

Ruski uređaj omogućava da se otkriva falsifikat na tržištu, farmaceutska produkcija koja ne odgovara etalonu. Odgovorni proizvođač može da postavi uređaj za kontrolu kvaliteta sopstvene robe.

Za inovaciju su se već zainteresovale ogranizacije i privatni preduzimači Rusije, kao i strani. Komapnija je postavila cilj da u roku od 5 godina proizvede sličan analizator za masovnu upotrebu.

Izvor: Golos Rossii, © Kollaž: «Golos Rossii»    

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.