Izvor: RTS, 03.Dec.2022, 14:49

Indonezija, ništa pre braka - intimni odnosi kažnjivi zatvorom

Parlament Indonezije će, prema očekivanjima, usvojiti novi krivični zakonik kojim će polni odnosi van braka biti proglašeni za krivično delo, potvrdili su tamošnji zvaničnici. Zakonom će biti zabranjeno i zajedničko stanovanje parova pre venčanja.
Osim odredbi koje se tiču odnosa između vanbračnih partnera, potencijalnom promenom zakona biće zabranjeno i vređanje predsednika i državnih organa i izražavanje bilo kakvih stavova koji su u >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << suprotnosti sa državnom ideologijom, preneo je Rojters.

Zamenik ministra pravde Indonezije Edvard Omar Šarif Hijariej rekao je da se očekuje da novi krivični zakonik, koji se izrađuje decenijama, bude izglasan 15. decembra.
"Ponosni smo na to da imamo krivični zakonik koji je u skladu sa indonežanskim vrednostima", naveo je Hijariej za Rojters.
Promene brinu privrednike Novi zakonik će se, ukoliko bude usvojen, odnositi i na građane Indonezije i na strance, zbog čega su privrednici izrazili zabrinutost zbog toga kakvu će štetu novi propisi naneti imidžu Indonezije kao destinaciji za turizam i investicije.
Nacrt zakona ima pordšku pojedinih islamskih grupa, ali protivnici ukazuju da se tim dokumentom ugrožavaju liberalne reforme donesene nakon pada autoritarnog lidera Suharta 1998. godine.
Prethodni nacrt krivičnog zakonika, koji je bio u razmatranju 2019. godine, doveo je do protesta širom zemlje, uz tvrdnje demonstranata da će se predloženim propisima ograničiti građanske slobode.

Kritičari novog nacrta navode da su od tada načinjene minimalne promene, uprkos tome što je vlada Indonezije proteklih meseci obavljala konsultacije širom zemlje kako bi obezbedila informacije o izmenama zakona.
Andreas Harsono iz organizacije "Hjuman rajts voč" rekao je da su predviđene izmene krivičnog zakonika "veliki korak unazad za demokratiju Indonezije". 
Promene krivičnog zakonika razmatraju se od 1945. godinePredviđeno je dodavanje odredbe kojom smrtna kazna može biti preinačena u doživotnu robiju nakon deset godina dobrog ponašanja osuđenika.
U zakoniku ostaju odredbe koje se tiču zabrane abortusa, izuzimajući žrtve silovanja, kao i kazna zatvora zbog "crne magije".
Za uvredu predsednika, što može da prijavi samo šef države, predviđena je maksimalna kazna od tri godine zatvora.
Revidiranje krivičnog zakonika razmatra se još od 1945. godine, kada je Indonezija proglasila nezavisnost od Holandije. 

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Indonezija i zakoni: Do godinu dana zatvora za seks van braka

Izvor: Danas, 03.Dec.2022

HOTLI SIMANJUNTAK/EPA-EFE/REX/ShutterstockProvincija Aće već ima stroge zakone kojim se kažnjavaju intimni odnosi van braka Zakonske promene kojima će seks van braka postati krivično delo uz koje ide kazna do godinu dana zatvora, trebalo bi da bude usvojene u parlamentu Indonezije do kraja godine....

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.