Izvor: NoviMagazin.rs, 26.Avg.2019, 12:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Indonezija menja glavni grad

Predsednik Indonezije Džoko Vidodo je danas najavio da će novi glavni grad te zemlje biti u provinciji Istočni Kalimantan, i tako zameniti prenaseljenu, tonuću i zagađenu Džakartu.

Vidodo je rekao da je odluka da se izabere provincija u indonežanskom delu ostrva Borneo, koje Indonezija deli s Malezijom i Brunejom, doneta posle obimnih istraživanja.

Prema njegovim rečima, najbolje mesto za novu prestonicu je između okruga Penadžam Paser i Kutai Kertanegara. >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs <<

Višedecenijske rasprave u Indoneziji o izgradnji novog glavnog grada su u aprilu pomerene s mrtve tačke kada je Vidodo odobrio plan da se vlada i institucije presele iz Džakarte na ostrvo Java, najmnogoljudnije ostrvo u zemlji.

Džakarta ima 10 miliona stanovnika, ali taj broj je tri puta veći ako se uračuna šire gradsko područje.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Indonezija menja glavni grad

Izvor: RTV Pink, 26.Avg.2019

Predsednik Indonezije Džoko Vidodo je danas najavio da će novi glavni grad te zemlje biti u provinciji Istočni Kalimantan, i tako zameniti prenaseljenu, tonuću i zagadjenu Džakartu.

Nastavak na RTV Pink...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.