Indonežanski avion srušio se 2018. zbog niza problema, Boing najavio mere

Izvor: NoviMagazin.rs, 25.Okt.2019, 13:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Indonežanski avion srušio se 2018. zbog niza problema, Boing najavio mere

Američki proizvođač aviona "Boing" je danas obećao da će sprečiti vrstu udesa svog modela aviona u kojima je u Indoneziji i Etiopiji poginulo više od 300 ljudi.

Taj proizvođač je izdao to saopštenje pošto je Odbor Indonezije za bezbednost saobraćaja danas objavio konačni izveštaj o tamošnjoj nesreći.

Indonežanska istraga je otkrila da je avion "Lajonera" koji se pre godinu dana srušio sa 189 ljudi, pao zbog kombinacije propusta u konstrukciji aviona, >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << problema sa obukom posade i neadekvatnog održavanja.

U izveštaju se navodi ;da je ta avion na letu od glavnog grada Indonezije, Džakarte, do ostrva Sumatre izgubio visinu jer pilotima nije bilo rečeno koliko brzo moraju da reaguju na kvar automatizovanog sistema za kontrolu leta "boinga 737 maks 8".

Taj mlaznjak je pao u Javansko more svega jedan minut posle poletanja 29. oktobra 2018. godine.

Indonežanski odbor je rekao da se automatizovani sistem upravljanja "MCAS" oslanjao na samo jedan senzor nagiba nosa letelice, a pred nesreću taj senzor je posadi davao pogrešne informacije, uz to automatski gurajući nos aviona naniže.

Izveštaj je identifikovao i razne pogrešne poteze posade pre pada.

Predsednik i direktor kompanije "Boing" Denis Mojlenburg je rekao da ta kompanija razmatra preporuke Odbora za bezbednost i radi na povećanju sigurnosti aviona serije "737 maks" da bi "sprečila da se ikada više ponove uslovi upravljanja letom koji su nastali pred tu nesreću".

Mojlenburg je rekao da su taj model aviona i njegov softver "pod nadzorom vlasti, ispitivanjima i analizom bez presedana u svetu".

To obuhvata stotine sesija simulatora leta i probnih letova samih aviona, regulatornu analizu hiljada dokumenata, druge analize vlasti i nezavisnih stručnjaka, kao i opsežne zahteve za sertifikaciju.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.