Izvor: Piplmetar.rs, 03.Mar.2024, 00:31

Indijski skok u svetsku tehnološku trku čipova kreće sa ulogom od 15 milijardi dolara

Indija već poseduje značajne kapacitete u dizajniranju čipova, a sada je odobrila investiciono ulaganje od 15 milijardi dolara za otvaranje tri poluprovodničke fabrike u kojima planira da razvije i proizvodne sposobnosti, saopštila je vlada Indije. Poseban akcenat biće stavljen na razvoj domaćih tehnologija proizvodnje čipova doprinoseći da indijski skok u svetsku tehnološku trku razvoja čipova bude što intezivniji.
Indija ima posebne ambicije da postane jedno od glavnih čvorišta >> Pročitaj celu vest na sajtu Piplmetar.rs << čipova na liniji SAD, Tajvan i Južna Koreja. Indijska kompanija Tata Electronics će u saradnji sa tajvanskim Powerchip Semiconductor Manufacturing Corp (PSMC) izgraditi jednu od fabrikau Doleri, indijskoj državi Gudžarat, uz investiciju od gotovo 11 milijardi dolara.
Ova fabrika fokusiraće se na 28 nm tehnologiju izrade čipova, koja će se primenjivati u sektorima automobilske industrije, potrošačke elektronike i odbrane. Inače, PSMC dizajnira i proizvodi čipove u segmentima logike i memorije i ima šest proizvodnih pogona na Tajvanu.

Shutterstock
Tata Semicoductor Assembly i Test Pvt Ltd planiraju da uspostavi drugu fabriku u Morigaonu, u državi Asam, sa investicijom od 3,26 milijardi dolara, a ovaj pogon fokusiraće se na razvoj domaćih naprednih tehnologija pakovanja čipova, takođe za automobilsku industriju i potrošačku elektroniku.
Treća fabrika, koju će otvoriti CG Power u saradnji sa japanskim Renesas Electronics Corporation i tajlandskim Stars Microelectronics, biće u Sanandu, takođe u državi Gudžarat. Ona će proizvoditi čipove specijalizovane za potrošačke, industrijske, automobilske i energetske aplikacije, sa investicijom od milijardu dolara.
Ove tri fabrike čija izgradnja počinje u narednih sto dana, predstavljaju ključni korak ka ostvarenju ambicija Indije da postane globalno igrač u čip industriji i tako konkuriše zemljama kao što su SAD, Tajvan i Južna Koreja. Osim toga, otvaranje proizvodnih pogona direktno će rezultirati zapošljavanjem 20 hiljada radnika, a indirektno uticati na otvaranje još 60 hiljada radnih mesta, piše dalje u saopštenju ove države.
Kao jedna od nuklearnih velesila, Indija poseduje i kosmički program vredan desetine milijardi dolara, stručan kadar u svim poljima pa na osnovu toga možemo da očekujemo uspešno sprovođenje plana vlade o izgradnji tri fabrike čipova. Kako će ovaj indijski tehnološki segment napredovati, videćemo u narednih sto dana.
Opširnije
Izvor: Benchmark.rs

Nastavak na Piplmetar.rs...






Povezane vesti

Indija odobrila ulaganje u tri fabrike čipova: Vrednost preko 15 milijardi dolara

Izvor: Blic, 03.Mar.2024

Indija je odobrila izgradnju tri fabrike čipiva s ulaganjima od više od 15 milijardi dolara jer zemlja želi postati glavno središte čipova.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Piplmetar.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Piplmetar.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.