Indija odgovara za čuvanje nasleđa Reriha

Izvor: Vostok.rs, 29.Apr.2012, 23:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Indija odgovara za čuvanje nasleđa Reriha

29.04.2012. -

Stvaralačko nasleđe ruskih istraživača Istoka, porodice Rerih, neraskidivo je povezano s Indijom. Oni su u ovu zemlju, koja ih je odavno zanimala, doputovali 20-ih godina prošlog veka. U Dolini Kulu, u Nagari, gde se porodica nastanila, Nikolaj Rerih je stvorio mnogobrojne slike na kojima su ovekovečeni Himalaji. One su ime svog tvorca učinile besmrtnim. U Kuli je njegova žena Jelena Rerih radila na glavnom delu svog života „Živa etika". U njoj je savremenim >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << jezikom izložena hiljadugodišnja mudrost Istoka. Jurij i Sjatoslav – njihova deca – obavljali su istraživanja u oblasti arheologije, etnografije, botanike na Institutu za Himalajska istraživanja „Urusvati", koji su osnovali, održavali su kontakte s evropskim i američkin naučnicima. Uoči drugog svetskog rata imanje Reriha u nagari postalo je centar koji je privlačio mnoge ugledne pregaoce svetske kulture i nauke.

90-ih godina voljom poslednjeg člana ove porodice – Svjatoslava, koji je takođe postao umetnik kao i otac, u Nagari je osnovan Međunarodni memorijalni trast (MMTR) Reriha. Za njegovog doživotnog tutora Svjatoslav je imenovao poznatog ruskog diplomatu i proučavaoca Indije Aleksandra Kadakina. S indijske strane u Popečiteljski savet MMTR ušli su ugledni društveni pregaoci ove zemlje. Jedan od njih – publicista, šef odelenja prestižnog analitičkog fonda Observer Research Foundation u Mumbaji je Sudhiner Kulkarni. Porodica Rerih, - istakao je on u intervju koji je dao našem dopisniku Nataliji Benjuh, - je poznata i poštovana u Indiji:

Porodica Rerih nam je ostavila dragoceno stvaralačko nasleđe. Nikolaja Reriha bih nazvao super junakom umetničkih duhovnih vrednosti. Njegove slike, njegovi književni radovi nam na potpuno nov način otkrivaju lepotu sveta. U svojim delima on razvija tvrdnju Fjodora Dostojevskog o tome da će upravo lepota spasiti svet. Imamo sreće, jer je poslednjih 20 godina svog života ovaj veliki umetnik živeo i stvarao u Indiji, na Himalajima. Brižljivo se odnosimo prema njegovim delima. Čuvajući i popularizujući ih jačamo veze prijateljstva i saradnje koje Indiju povezuju s Rusijom. Nikolaj Rerih i cela njegova porodica dali su veliki doprinos razvoju ovih veza. MMTR koji je pre 20 godina osnovan na imanju Reriha u Nagari aktivno deluje u ovom pravcu. Za poslednjih 10 godina ruski koordinator MMTR Aljona Adamkova je preduzela vrlo efikasne napore za restauraciju spomen-kuće Reriha, započeta je izgradnja koledža umetnosti „Jelena Rerih". Tokom cele godine ovde se održavaju koncerti indijskih i ruskih izvođača, master-klasovi umetnika, njihove izložbe. U njihovoj organizaciji vrlo aktivno učestvuje ambasada RF u Nju Delhiju, ambasador Kadakin lično. Iz svih krajeva Indije, iz Rusije, iz mnogih zemalja sveta kod Reriha u Nagar dolaze sledbenici njihovog gledanja na prosvetiteljsku misiju umetnosti, koji podržavaju njihovu težnju da se za potomke sačuvaju umetničke i literaturne vrednosti iz različitih epoha. Članovi Popečiteljskog saveta MMTR su zahvalni ruskoj strani i ruskom koordinatoru za ovu samopregornu delatnost.

Ujedno, u štampi ima mnogo vesti o teškoj situaciji koja je nastala u Nagari, o tome da današnji ruski koordinator MMTR po odluci indijske strane završava s radom. Čime je to izazvano?

Vrlo sam ožalošćen zbog stanja stvari u Nagari, - kaže gospodin S.Kulkarni. – Glavnu odgovornost za nastale poteškoće snosi indijska strana. Treba se s većom odgovornošću i zahvalnošću odnositi prema ogromnom doprinosu ruske strane delatnosti MMTR, stvaralačkom radu, koji je obavio sadašnji ruski koordinator. MMTR su zajednički osnovale indijska i ruska strana. Rusijaobavezno treba da nastavi da aktivno učestvuje u delatnosti MMTR: To je naš zajednički zadatak – da ove generacije učinimo zajedničarima u umetničkom, knjiženom i naučnom nasleđu porodice Rerih.

Ovu poziciju podržavaju i najveće međunarodne organizacije. U aprilu je izložba slika Nikolaja Reriha otvorena u sedištu UNESKO u Parizu. 15. aprila 77 navršilo se 77 godina os zaključivanja Pakta Reriha – Ugovora o zaštiti umetničkih i naučnih institucija i istorijskih spomenika u mirno i ratno vreme. On je potpisan 1935. godine u SAD i predstavlja važan međunarodni pravni akt usmeren na zaštitu svetske kulture. Obnovljena ekspozicija o životu i delatnosti porodice Rerih prikazana je u Međunarodnom Centru Reriha u Moskvi. Rerihovske izložbe se otvaraju u muzejima ruskih gradova. Takođe se organizuju u Ukrajini, Slovačkoj i Holandiji. A mnogobrojni posetioci imanja Reriha u Nagari ovih dana se upoznaju s izložbom slika jedne od mladih ruskih umetnica, koja nastavlja tradiciju Reriha. Planirano je da se ovde otvori izložba fotografija, posvećena 65-godišnjici diplomatskih odnosa između RF i Indije, sve je spremno za planirane nastupe dečjeg muzičkog kolektiva iz Moskve. Ovu i na desetine, na stotine drugih manifestacija koje u Nagaru privlače kulturne pregaoce i turiste pripremila je Aljona Adamkova.

„U Kuli, u Nagari ostavljam deo svog srca, svoje duše," – istakla je ona u telefonskom razgovoru s dopisnikom „Glasa Rusije". Most rusko-indijskog prijateljstva i međunarodne kulturne saradnje čijem stvaranju su tako značajan doprinos dali članovi porodice Rerih nesumnjivo će jačati, - uverena je Aljona Adamkova.

Izvor: Golos Rossii, foto: www.roerich.org

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.