Indija: Silovateljima smrtna kazna?

Izvor: B92, 03.Jan.2013, 16:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Indija: Silovateljima smrtna kazna?

Nju Delhi -- Indijska policija zvanično podigla optužnicu za ubistvo, otmicu i silovanje protiv 5 muškaraca koji su 16. decembra brutalno silovali i pretukli jednu devojku.

"Podigli smo optužnicu protiv petorice muškaraca", rekao je policijski inspektor pred novootvorenim sudom u Nju Delhiju, koji će, po ubrzanoj proceduri, ubuduće da vodi postupke za zločine nad ženama. 23-godišnja studentkinja medicine koju su oni brutalno silovali u autobusu koji se kretao kroz Nju Delhi preminula >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je od zadobijenih povreda.

On je rekao, kako je i ranije najavljeno, da će policija tražiti smrtnu kaznu za pet od ukupno šest optuženih članova bande.

Optuženi su vozač autobusa Ram Sing (33), njegov brat Mukeš Sing (26) koji čisti autobuse u istoj kompaniji, zatim prodavac voća Pavan Gupta (19), te perač autobusa Akšaj Sing (24) i instruktor fitnesa Vinaj Šarma (20).

Šestom nasilniku, koji ima 17 godina, sudiće sud za maloletnike budući da indijski zakoni isključuju mogućnost da osobe ispod 18 godina mogu da budu gonjene za ubistvo.

Maksimalna kazna u njegovom slučaju je zatvaranje na najviše tri godine u ustanovu pod nadzorom.

Optuženi nisu danas bili prisutni u sudnici u momentu kad je novinarima dozvoljeno da udju.

U optužnici je navedeno najmanje sedam tačaka optužbe, uključujući ubistvo, otmicu, silovanje, pljačkanje i pokušaj uništavanja dokaza, prenosi AFP.

Oni su optuženi da su satima silovali 23. godišnju devojku i tukli njenog pratioca u autobusu koji se kretao kroz Nju Delhi da bi ih potom izbacili na ulicu.

Devojka je od zadobijenih povreda preminula, a ovaj zločin i njena smrt su ujedinili celu zemlju u pozivima da se žene u Indiji bolje zaštite i uvede stroža kaznena politika za prestupnike.

Vlasti nisu saopštile ime žrtve, pa je tako devojka postala bezimeni simbol nasilja nad ženama u Indiji.

Iz udruženja advokata u Nju Delhiju juče je saopšteno da nijedan njihov član neće da zastupa optužene jer su "odlučili da ostanu po strani kako bi osigurali brzu pravdu".

Sada je na vlastima da imenuju branioce za optužene. Novo ročiste u ovom procesu zakazano je za 5. januar.

Danas se očekuje i odluka indijskog Vrhovnog suda o eventualnoj suspenziji svih poslanika suočenih sa krivičnim gonjenjem zbog zločina nad ženama.

Reč je o šest državnih poslanika koji su suočeni sa optužbama za silovanje i dvojici poslanika na nacionalnom nivou koji se terete za druge zločine nad ženama.

U proteklih pet godina, na listama političkih partija širom Indije našla su se imena 260 kandidata kojima treba da bude sudjeno za neke od zločina nad ženama, prenose agencije.

Nekoliko hiljada žena učestvovalo je juče u maršu solidarnosti sa preminulom devojkom ispred memorijalnog centra u kome se nalazi grob Mahatme Gandija.

Suočena sa zahtevima javnosti da učini više kako bi sprečila nasilje, vlada je pre dva dana formirala radnu grupu koja će nadgledati da li policija adekvatno radi na zaštiti devojaka i žena.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ubice i silovatelji konačno pred sudom

Izvor: Deutsche Welle, 03.Jan.2013

U Nju Delhiju je uz jake mere bezbednosti počeo proces za ubistvo studentkinje. Petorica muškaraca optuženi su za ubistvo, silovanje, otmicu i pljačku. Šesti je po svemu sudeći maloletan.

Nastavak na Deutsche Welle...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.