Incko: RS zanemaruje Ustav kad joj odgovara

Izvor: N1 televizija, 02.Dec.2016, 21:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Incko: RS zanemaruje Ustav kad joj odgovara

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Incko je rekao da ima utisak da su ključni organi vlasti u Republici Srpskoj pokazali spremnost da zanemare odluke institucija BiH i Ustav Republike Srpske onda kada im tako odgovara.

Incko je to danas rekao za sarajevski portal Vijesti.ba na pitanje o tome da li Skupština RS može da objavi rezultate referenduma za šta je zakonski rok prošao, pošto je Ustavni sud BIH juče saopštio da je poništio rezultat referenduma >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << o Danu RS, održanog 25. septembra.

Komentarišući spekulacije da je Dodik međunarodnoj zajednici i OHR-u obećao da referendum o Danu RS neće biti pravi referendum, već samo anketa među građanima, te da će sprovesti odluku Ustavnog suda BiH prema kojoj 9. januar više neće biti Dan RS, Incko je odgovorio da njemu Dodik nije ništa obećao.

"Štaviše, nazvao me je kriminalcem i lažovom, i sve to, naravno, bez ijednog dokaza. Ako je to bila anketa, onda je to zapravo bila veoma čudna anketa, jer se rezultat unapred znao 99,99 posto. Osim toga, svaka domaća agencija bi napravila anketu sa istim rezultatima, ali mnogo jeftinije", ocenio je visoki predstavnik.

Kada se donosi novi zakon o Danu RS, uz opravdanje da se rezultati referenduma moraju sprovesti, dodao je Incko, postaje jasno da suština nije anketiranje javnosti, te "priča o anketi ne pije vodu".

Incko je ponovio da je referendum o Danu Republike Srpske bio neustavan jer je održan uprkos zabrani Ustavnog suda BiH, a za sebe je rekao da nije koristio "bonska ovlašćenja" u vezi s referendumom, jer mu je "mnogo značilo da podrži dignitet Ustavnog suda... da samostalno donosi svoje odluke".

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.