Izvor: B92, 18.Mar.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Incident s premijerskim avionom

Bagdad -- Avion u kom je bio premijer Australije Džon Hauard prinudno sleteo u jugoistočnom Iraku.

Kako javljaju agencije, avion se napunio dimom, ali su svi putnici ostali nepovređeni. Premijer zbog incidenta nije mogao da stigne na zakazan sastanak u Bagdad, što je bio cilj njegove posete.

Avion je u jednom trenutku počeo da se dimi, a čim se zaustavio na pisti premijer je istrčao iz njega u pratnji obezbeđenja. Većina putnika nije imala nikakve veće posledice.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Džon Hauard kaže da su putnici stavili maske, ali i udahnuli nešto dima. "Pilot je veoma dobar, bio je smiren pilot. Ako vam se desi 'diverzija', dobro je da on upravlja avionom", kaže Hauard.

Istraga još traje, mogućnost diverzije nije isključena, ali se pretpostavlja da je reč o kvaru na avionu. Angus Hjuston, načelnik australijskog ratnog vazduhoplovstva, kaže da je bilo dima u kabini, a da se osetio i smrad paljevine. "Posada je ragovala vrlo dobro. Vratili su se odmah, obavili proceduru provere, sleteli, došli do kraja piste i tu se desila evakuacija", kaže on.

Australija je veliki saveznik SAD u Iraku. Međutim, pod pritiskom javnosti, Vlada Australije traži izlaznu strategiju iz Iraka, koja podrazumeva povlačenje 1.400 australijskih vojnika iz te zemlje.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.