Izvor: B92, 20.Jan.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Imenovan mogući ubica novinara

Istanbul, Brisel -- Nakon što je objavljenja slika osumnjičenog za ubistvo turskog novinara Hranta Dinka, otac ga identifikovao kao Oguna Samasa.

On je pozvao policiju nakon što je video fotografije svoga sina, koje su turske vlasti objavile sumnjajući da je na njima čovek koji je u Istanbulu, ispred zgrade redakcije lista Agos, ubio novinara jermenskog porekla Hranta Dinka.

Porodica Samas nalazi se na saslušanju u policiji.

Patrijarh turskih Jermena >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << proglasio je danas petnaestodnevnu žalost zbog ubistva sunarodnika Hranta Dinka, a sahrana će biti u utorak. "Ovo ubistvo je gnusno, i jasno je da je cilj ubistva miran život u našoj zemlji i međunarodni odnosi", rekao je patrijarh.

Dink, istaknuti član jermenske zajednice u Turskoj i česta meta nacionalističkih napada zbog svojih izjava o genocidu nad Jermenima u Prvom svetskom ratu, prošle godine bio je osuđen zbog vredjanja turskog identiteta.

Analitičari ocenjuju da će ubistvo zaoštriti političke tenzije u Turskoj, jer će u maju biti održani predsednički izbori, a u novembru i parlamentarni.

Brojni demonstranti, koji su se juče okupili na mestu nesreće, uzvikivali su "vlada-ubica će platiti" i "rame uz rame protiv fašizma".

Osude ubistva

Premijer Turske Tajip Erdogan oštro je osudio ubistvo novinara i nazvao taj zločin izdajničkim.

"Metak je ispaljen na demokratiju i slobodu izražavanja. Osuđujem izdajničke ruke koje su počinile to nečasno ubistvo. To je bio napad na naš mir i stabilnost", rekao je Erdogan.

Nemačka, predsedavajuća EU, danas je saopštila da je uznemirena zbog ubistva novinara i navela da je Dink bio hrabar novinara i vatreni zaštitnik demokratije i slobode mišljenja.

"Preuzimao je bez straha veliki lični rizik. Angažovan, kakav je bio, uvek je bio u potrazi za pomirenjem i izbegavao sukobe. Javno je podržavao demokratske reforme u Turskoj", navodi se u saopštenju predsedavajuće EU.

Komesar za proširenje Evropske unije Oli Ren osudio je ubistvo i pozvao vlasti Turske da privedu počinioce, saopštila je Evropska komisija.

"Iznenađen sam i razočaran tim brutalnim činom nasilja", rekao je Ren i dodao da je Dink bio ugledni intelektualac koji je branio svoje stavove sa ubeđenjem, doprineo otvorenoj javnoj debati i zalagao se za slobodu govora u Turskoj.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.