Ima li spasa za Kurta Beka

Izvor: Politika, 31.Mar.2008, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ima li spasa za Kurta Beka

Duboka kriza nemačke Socijaldemokratske partije postaje drama njenog očigledno neuspešnog predsednika

Nema nagoveštaja da bi najstarija nemačka politička stranka Socijaldemokratska partija (SPD) mogla uskoro da izađe iz duboke krize kakva se ne pamti u poslednjih nekoliko decenija.

Političke akcije partije Vilija Branta – to je njeno, u istoriji dugoj gotovo vek i po, zlatno vreme – na „tržištu” dramatično padaju: u poslednjim istraživanjima >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << javnog mnjenja silazile su čak i na dvadeset odsto (!) onih koji bi se, na eventualnim parlamentarnim izborima, u ovom času opredelili za socijaldemokrate.

Izbori su, istina, još relativno daleko – najesen sledeće godine – ali i previše blizu da bi partija izašla „iz doline plača” i zauzela uspešnu startnu poziciju.

Duboka kriza SPD-a prerasta u dramu njenog, očigledno neuspešnog, predsednika Kurta Beka, pri čemu nije jednostavno zaključiti ko koga gura u provaliju.U svakom slučaju, ključno pitanje ovih dana, koje se postavlja u sve drastičnijoj formi, jeste: može li Kurt Bek, autoritativni šef pokrajinske vlade u Rajnland Pfalcu i njegova bleda kopija u Berlinu (sedište SPD), u ulozi partijskog lidera uopšte izvući stranku iz gubitničke pozicije i sumornog raspoloženja.

Nešto više od polovine članova i pristalica stranke, prema rezultatima najnovijih istraživanja, odgovara odrečno, a kad je reč o građanima, različitih političkih opredeljenja i simpatija, odrečan odgovor je daleko ubedljiviji: dve trećine Nemaca ubeđeno je da Bek nije sposoban da to učini.

U tom kontekstu se uveliko, po uverenju mnogih prerano, licitira sa kandidatom socijaldemokrata za saveznog kancelara na parlamentarnim izborima 2009. Sama činjenica da se to pitanje postavlja prerano i u oštroj formi indirektan je izraz nepoverenja u lidera stranke: po „običajnom pravu” i tradiciji to pitanje bi trebalo da bude izlišno – kandidatura automatski pripada prvom čoveku stranke.

Ovoga puta to, očigledno, nije slučaj, iako generalni sekretar SPD-a Hubertus Hajl, i u poslednjim izjavama, tvrdi da kandidatura Kurta Beka za eventualnog naslednika Angele Merkel na najvažnijem položaju u zemlji (funkcija predsednika republike je, uglavnom, reprezentativna i protokolarna) neće biti sporna. Generalni sekretar priznaje da su „nepotrebne rasprave” u poslednje vreme partiju predstavile u javnosti kao „raštimovani hor”, ali je uveren da će se sve napokon dovesti u red. Najavio je, u tom smeru, stvaranje „kompetentnog tima” za vođenje izborne kampanje, kad za to dođe vreme, uz opasku da je Bek „dobar predsednik” i da ima podršku u partiji.

Njegova eventualna kandidatura za kancelara je još neizvesnija. Ne samo zbog spekulacija o zaveri koju mu, navodno, snuju i kuju u samom vrhu partije. U medijima su se kao „pučisti” spominjala dva potpredsednika, šef diplomatije Frank Valter Štajnmajer i ministar finansija Per Štajnbrik.

Prema istraživanju koje je za potrebe magazina „Špigl” obavio jedan ugledni institut, najviše šansi bi u ovom trenutku imao Štajnmajer (30 odsto). Prvi put je sada ispred maleroznog Beka „isplivao” i Štajnbrik i tako „gurnuo” u trci za kancelarsku fotelju šefa partije na treće mesto.

M. Stojanović

[objavljeno: 01/04/2008.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.