Izvor: B92, 14.Jun.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ima li pravde za žrtve linča u SAD?

Vašington -- Američki senat se izvinio što je više od deset godina odbijao mogućnost da linčovanje postane zločin na saveznom nivou.

Od 1882. godine do 1968.godine u čak 46 saveznih država SAD linčovanjem je ubijeno skoro 5.000 ljudi, od toga 3.500 crnaca. Američkom kongresu je zbog toga bilo predloženo više od 200 zakona kojima bi linč bio zabranjen Kroz Predstavnički dom su prošla samo tri predloga, ali i njih je kasnije blokirao Senat. Pre svega južnjački političari >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << su onemogućavali usvajanje takvog zakona.

Protiv rezolucije nije glasao nijedan senator, ali njih 20 od 100 nije htelo da potpiše zajedničku izjavu, potrebnu za početak glasanja.

U saveznoj državi Misisipi je započelo sastavljanje porote za ponovno suđenje propovedniku i vođi Kju Kluks Klana, Edgaru Reju Kilnu. Kiln je optužen da je učestvovao u ubistvu tri dobrovoljca, koji su učestvovali u popisu tamnoputih birača. Oni su 1964.godine bili ubijeni, a Klin je 1967. godine bio oslobođen optužbi, dok su ostali osumnjičeni dobili smešno niske kazne, prenose agencije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.