Izvor: B92, 20.Jan.2008, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ilegalni imigranti nisu opasnost

Berlin -- Bojazan da bi ilegalni imigranati mogli masovno da nagrnu u EU nakon ukidanja granica za devet zemalja, za sada su neosnovana.

U izveštaju vlada Nemačke, Austrije, Poljske i Češke, dostavljenom Rojtersu, piše da nema dokaza za porast i ilegalne imigracije i kriminala otkad je 21. decembra proširena šengenska zona, mada je granična kancelarija EU rekla da je još rano za izvođenje zaključaka.

"Do sada nije bilo masovnih migracija i opšta situacija >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je prilično mirna", rekla je portparolka nemačkog Ministrarstva unutrašnjih poslova Gabrijele Hermani i dodala da nema zabeleženog porasta ilegalne imigracije ili kriminala.

"Uvereni smo da će reorganizovane snage federalne policije (bivše granične patrole) moći da se nose sa ovim izazovom", rekla je ona.

Oko 6.000 policajaca deluje u mobilnim patrolama u nemačkom graničnom pojasu koji je širok oko 30 kilometara i obično prekontroliše jedno od 2.000 vozila.

Do sada je, od 21. decembra do 13. januara uhvaćeno 564, uglavnom Čečena, i vraćeno u Poljsku, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova. Većina uhvaćenih je već ranije podnela zahtev za azilantski status u Poljskoj i nije uspela da uđe u EU, posle 21. decembra.

Nemačka policija je saopštila da je samo jedno krilo ilegalnih imigranata uhvaćeno, dok je stvarni broj mnogo veći.

Međutim, Ministarstvo unutrašnjih poslova kaže da broj imigranata, koji je u poslednjoj nedelji 2007. godine značajno porastao, nije alarmantan i da činjenica da su uhvaćeni govori da sistem funkcioniše.

Iako su javna mnjenja u državama EU uznemirena po ovom pitanju, ministarstva unutrašnjih poslova graničnih zemalja unije smatraju da nema razloga za brigu.

Proširenje šengenske zone na još devet zemalja stvorilo je zonu slobodnog putovanja bez pasoša od ukupno 24 zemlje, od Estonije do Portugala, dugu preko 4.000 kilometara.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.