Igricama se pripremao za zločin

Izvor: Politika, 19.Apr.2012, 23:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Igricama se pripremao za zločin

Optuženi posvedočio da se za bombaški napad i masovna ubistva na ostrvu Utoja spremao godinu dana

Specijalno za „Politiku”

Oslo – Inspiraciju i pripreme za zločin koji je počinio 22. jula prošle godine Anders Bering Brejvik (33) nalazio je aktivno igrajući video-igrice. Tokom jučerašnjeg, četvrtog dana procesa Brejvik, koji odgovara za terorizam i ubistvo 77 ljudi, objasnio je na sudu da mu je strastveni hobi omogućio da se obuči i uvežba >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << za bombaški napad na sedište norveške vlade i pokolj na ostrvu Utoja.

Da bi se pripremio za napade, Brejvik se tokom 2006. i 2007. godine potpuno izolovao u majčinom stanu, kako kaže, trenirajući pucanje. Za kompjuterom je dnevno provodio 16 sati igrajući razne video-igrice, najviše čuvenu igricu poznatu kao igranje uloga, „World of Warcraft” (WoW). Ova igrica mu nije pomogla, kako je rekao, jer je bajkovita i liči na „Fejsbuk”.

Igru mašte i fantazije, simulacije rata „Call off Duty: Modern warfare 2”, najviše je igrao pripremajući se za napad, pri čemu je tajna policija, kako je juče iznelo tužilaštvo, uočila je da je tokom 2010. i u prvoj polovini 2011. godine Brejvik ovu igricu igrao svakodnevno u proseku po gotovo sedam sati.

Njegova majka, prijatelji i rodbina bili su šokirani Brejvikovim hobijem. Samo je on u glavi znao čemu tolika posvećenost igricama. Igrice je objasnio kao simulator gde je čovek mogao da uči da nišani i puca. „Igrica ’Modern warfare’ toliko je dobra, pogodna je za sve, da je moguće od babe napraviti odličnog strelca, snajperistu.”

„Ceo život sam maštao da uzmem jednu godinu slobodno, da prekinem studije. Ljudi su različiti, jedni vole da putuju svetom, drugi da igraju golf. Ali ja sam prekinuo studije da bih igrao ’WoW’”, smeškao se Brejvik.

Tokom jučerašnjeg ispitivanja, Brejvik je naveo da su mu glavni ciljevi bili cela norveška vlada i premijer, sedište vladajuće Radničke partije premijera Jensa Stoltenberga, a planirao je da ručno izradi tri bombe od po jednu tonu od smese veštačkog đubriva, dizela i aluminijuma.

„Nisam očekivao da preživim taj dan, samo sam mislio na budućnost Evrope, Norveške, njenog naroda i kulture”, pojasnio je optuženi.

Meta napada trebalo je da budu i zgrada norveške državne televizije (NRK), zatim redakcije dva najtiražnija ovdašnja dnevnika – „Aftenposten” i „Verdens gang”. Brejvik je očito bio ljut na norveške medije pa su se na njegovom spisku za likvidaciju nalazili i novinari koji je trebalo da se okupe na kongresu u gradu Tonsbergu. Brejvik je želeo i da zaplaši i upozori kralja, hteo je da razori kraljevski dvor. Ipak, kako je pojasnio, odustao je od napada na dvor jer nije želeo da povredi kraljevsku porodicu.

Međutim, igrom slučaja, Brejvik ne uspeva da napravi više teških bombi kako je planirao. Kada je uvideo da nema dovoljno bombi za više napada, Brejvik se odlučuje na scenario „B” – akciju sa streljačkim oružjem – napada kamp mladih na ostrvu Utoja.

„Cilj je bio ubiti sve na ostrvu (u kampu na Utoji je boravilo 564 aktiviste i simpatizera Radničke partije, 69 je ubijeno a 33 ranjeno)”, kazao je Brejvik dodavši da je očekivao da će mladi u strahu da se razbeže i udave u vodi, nije računao da će iko da ispliva i spase se na obali. „Svi su bili legitimni cilj. Politički aktivisti, akademici, političari, novinari, svi koji su aktivno radili na stvaranju multikulturalnog, višenacionalnog norveškog društva.”

Brejvik je juče izjavio da postoje samo dva moguća ishoda njegovog suđenja: puštanje na slobodu ili smrtna kazna. Po njegovoj oceni, iz sudskog procesa postoje samo dva izlaza: jedan nerealan – da ga odmah puste na slobodu i više realan, a to je smrtna kazna za zločin koji je „bio užasan ali nužan”. Kako je u Norveškoj maksimalna kazna 21 godina zatvora, Brejvik je na sudu prokomentarisao da je takva kazna smešna i patetična.

Prilikom jučerašnjeg ulaska u sudnicu Brejvik nije uputio ekstremistički, ultradesničarski, po nekima i nacistički, pozdrav desnom uzdignutom pesnicom kao prethodnih dana. Optuženi je od tradicionalnog rituala odustao pošto mu je to, na zahtev porodica žrtava, sugerisao njegov tim branilaca.

Radovan Pavlović

objavljeno: 20.04.2012.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.