Igre na pepelu Aušvica: dijagnoza - akutna rusofobija

Izvor: Vostok.rs, 24.Jan.2015, 13:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Igre na pepelu Aušvica: dijagnoza - akutna rusofobija

24.01.2015. -

Bogohulno i cinično - tako je po mišljenju šefa diplomatije RF zvučala izjava njegovog poljskog kolege. Ministar spoljnih poslova Poljske je u radio emisiji rekao da su logor Aušvic u Osvencime oslobodili Ukrajinci. Dokaz, po mišljenju ministra Shetine, je to što su operaciju sprovodili vojnici Ukrajinskog fronta. Zašto pan Shetina, istoričar po obrazovanju- pogrešno tumači opštepoznate činjenice? Neki stručnjaci smatraju da on boluje od "akutne rusofobije".
>> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << />
Trebalo bi reći da slične izjave iz usta evropskih političara u poslednje vreme više nisu neočekivane. Ali, svejedno, ove izjave time nisu manje bogohulne, prokomentarisao je nastup svog kolege šef diplomatije Rusije Sergej Lavrov:

- Izjava poljskog ministra da su Osvencim oslobodili Ukrajinci - jednostavno ne mogu da komentarišem. Osvencim je oslobodila Crvena armija. Tamo su bili ruski, ukrajinski, čečenski, gruzinski, tatrski vojnici. I pokušaj da se igra na kartu nacionalističkih osećanja u ovoj situaciji je apsolutno bogohulo i cinično.

Rusko Ministarstvo inostranih poslova je izjavilo da ne veruje u neznanje i neobaveštenost poljskog ministra, po struci istoričara. Radi se, očigledno, o nečem drugom. "Smatramo da bi trebalo prestati rugati se i ismevati istoriju i u antiruskoj histeriji pokazivati nepoštovanje pri sećanju na one koji su svoje živote dali radi oslobođenja Evrope", govori se u izjavi spoljnopolitičkog resora zemlje.

Poljski ministar, izgovarajući svoje "istorijske" reči, nije odgovarao na pitanje voditelja programa- konkretno, zašto predsednik Rusije Vladimir Putin nije pozvan na zvanično obeležavanje oslobađanja nacističkog koncentracionog logora Aušvic. Shetina je pokušao da objasni da pozivnice zapravo nisu ni slate. Ipak, iz medija se dalo saznati da je na obeležavanje godišnjice pozvan ukrajinski lider Porošenko. Da, i drugi evropski lideri se spremaju da idu u Poljsku, komentariše direktor Evropskog centra geopolitičke analize Mateuš Piskorski:

- Verovatno šef diplomatije Poljske, iako po struci istoričar, nije mogao da neđ drugo logično objašnjenje za ono što se dogodilo- odsustvo formalnog zvaničnog poziva za Vladimira Putina. On je pokušao da nađe objašnjenje i našao je tako apsurdno, da ono čak i ovde u Poljskoj izaziva smeh. Ne bi se smelo do te mere manipulisati istorijom.

Više od toga, podvlači politikolog, ministar Shetina, govoreći o Ukrajincima, koji su slobodili Osvencime, zaboravio je na učešće Poljaka. Jer, deo Ukrajinskog fronta bila je i Druga narodna poljska armija generala Karolja Sverčevskog.

27. januara u muzeju na mestu bivšeg nacističkog logora Aušvic biće obeležena godišnjica oslobođenja. Tokom godina postojanja koncentracionih logora "Aušvic- Birkenau", u njima je bilo ubijeno oko milion i po ljudi. I prisustvo Putina na obeležavanju godišnjice trebalo je da bude podsećanje na to, ko je zapravo oslobodio ovaj logor smrti, o čemu članovi EU iz Istočne Evrope žele da zaborave, uveren je profesionalni lovac na nacističke zločince, šef jerusalimskog odeljenja Centra Simona Vizentala, doktor Efraim Zurov.

- Motivacija za ovu kampanju je očigledna: postojanje kolaboracionista u gotovo svim zemljama Istočne Evrope i učešće predstavnika ovih država u masovnim ubistvima. I umesto da se iskreno ukaže na to da je prošlost bila pogrešna i da se uloga i delo zločinaca osudi, ove države na sve načine pokušavaju da podvuku svoje stradanje pri sovjetskoj vlasti.

Glavna ideja ceremonije u Osvencime, jeste sećanje na to da je otpor nacizmu bio moguć samo ona kada su se sve antifašističke snage ujedinile, zaboravivši na političke i ideološke razlike, pred smrtnom opasnošću. To je važilo tada, tokom Drugog svetskog rata, a važi i danas kada nacizam ponovo podiže glavu.

Igor Silecki,

Čitajte više na Ukrajina i Novorusija iz minuta u minut




Izvor: Glas Rusije, foto: REUTERS/Pawel Ulatowski    

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

"Poljska – najveći nedrug Rusije u Evropi"

Izvor: Vostok.rs, 25.Jan.2015, 12:46

25.01.2015. -..Izjava ministra spoljnih poslova Poljske o tome da su koncentracioni logor Aušvic oslobodili Ukrajinci, pošto su operaciju izvodile trupe Prvog ukrajinskog fronta, da su „ukrajinski vojnici otvarali kapiju logora tog januarskog dana i oslobađali logor“, izazvalaje oštar odjek ne...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.