Izvor: B92, 01.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Iduće nedelje datum odlaska Blera

London -- Britanski premijer i lider laburista Toni Bler je najavio da će iduće nedelje zvanično saopštiti vreme kada će podneti ostavku.

Štampa procenjuje da to znači da bi Velika Britanija već do kraja juna ove godine mogla dobiti novog premijera. U Britaniji je pravilo da je lider vladajuće partije istovremeno i predsednik vlade, a ostavka premijera ne znači i nove izbore jer tu funkciju automatski preuzima novi partijski lider.

Bler je, primećuju hroničari, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << izabrao baš današnji dan da saopšti da će konačno da podnese ostavku jer je danas tačno deset godina od pobede laburista na parlamentarnim izborima i vlade premijera Blera.

Među vladajućim laburistima gotovo je sigurno da će novi partijski šef i premijer biti sadašnji ministar finansija Gordon Braun.

To, procenjuju komentatori, znači da i posle Blerovog odlaska ne bi trebalo očekivati bilo kakve ozbiljnije promene u politici britanske vlade.

Bler je takođe danas prvi put javno podržao ministra finansija Gordona Brauna kao svog naslednika. Bler je do sada odbijao da javno podrži Brauna kao naslednika.

Na predizbornom skupu u Edinburgu, uoči lokalnih izbora, 3. maja, Bler je u Braunovoj rodnoj Škotskoj javno rekao da je on najbolje rešenje za novog premijera i partijskog lidera i dao mu punu podršku.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.