Izvor: Blic, 13.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Identifikovani bombaši u Alžiru

Dva Alžirca, Rabah Bešla (64) i Larbi Šaref (30) izveli su u utorak samoubilačke bombaške napade u Alžiru, saznaje dnevnik "Liberte".



Pozivajući se na bezbednosne izvore, alžirski dnevnik "Liberte" tvrdi da se Bešla nalazio u kamionu koji je eksplodirao ispred kancelarija više agencija Ujedinjenih nacija, među kojima i kancelarija Visokog komesara UN za izbeglice (UNHCR), prenele su agencije.

Ujedinjene nacije objavile su juče listu imena devet >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << poginulih službenika, među kojima je šest Alžiraca, jedan Senegalac, jedan Danac i jedan državljanin Filipina.

Prema izjavama očevidaca, Šaref je upravljao vozilom koje je eksplodiralo ispred sedišta Alžirskog ustavnog saveta. Kako piše štampa, on je prišao 1996. godine islamskoj terorističkoj kampanji protiv alžirske vlade.

Šaref je, izgleda, postao član Salafističke grupe za propovedanje i borbu, radikalne organizacije koja je preuzela odgovornost za bombaške napade izvedene u utorak.

Prema zvaničnom bilansu, u njima je poginulo 34 ljudi, među kojima i petoro stranaca, a prema bolničkim izvorima ima 72 mrtva i oko 200 povređenih.

Juče je sedam preživelih izvučeno iz ruševina, a jedna žena je prebačena u bolnicu gde su joj amputirane obe noge.

Alžirska vlada nije zvanično potvrdila da se radi o samoubilačkim bombaškim napadima iako je ubrzo posle eksplozija ministar unutrašnjih poslova rekao da izgleda da jedan od njih jeste.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.