Identifikovan oteti američki vojnik

Izvor: S media, 19.Jul.2009, 17:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Identifikovan oteti američki vojnik

Ministarstvo odbrane SAD saopštilo da je identifikovalo američkog vojnika čiji su video snimak u zarobljeništvu u Avganistunu objavili talibani.

Vojnik Bou Bergdal nestao je 30. juna iz baze na istoku Avganistana.

Američka vojska saopštila je 2. jula da je vojnik nestao pošto je izašao iz baze zajedno s tri avganistanska vojnika i da se veruje da je zarobljen.

Talibani su u noći izmedju subote i nedelje na internetu postavili video snimak na kome >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << je prikazan jedan američki vojnik koji je početkom meseca nestao iz vojne baze na jugoistoku Avganistana.

Kako navodi Frans pres, američki vojnik (23) čije ime nije navedeno, nestao je 2. jula iz američke vojne baze u oblasti Paktika na jugoistoku zemlje.

U pitanju je prvi slučaj otmice nekog američkog vojnika u Avganistanu od početka vojne intervencije medjunarodnih snaga u toj zemlji krajem 2001. godine.

Video snimak koji traje 28 minuta, dao je u subotu uveče jednom dopisniku agencije Frans pres, portparol pobunjenika Zabijula Mudžahed.

Na snimku se vidi vojnik, obučen u tradicionalnu dugačku košulju, ošišan i uredno izbrijan kako sedi okružen talibanima i jede. On je u početku vidno uplašen, ali odgovara na pitanja nekoga ko nije snimljen.

Iz njegovih odgovora se saznaje da je zahvaljujući boravku u grupi talibana saznao koliko je nepravedna vojna intervencija medjunarodnih snaga, jer je u pitanju "napad na jednu suverenu i nezavisnu zemlju", kao i da su talibani "pravedni ljudi koji se bore za svoju zemlju, religiju i slobodu".

Portparol američke vojske u Kabulu je ovaj snimak ocenio kao "instrument propagande".

On je dodao da američka vojna komanda osudjuje ovakvu zloupotrebu američkih vojnika u cilju propagande pobunjenika i dodao da američke snage rade sve kako bi što pre otkrili gde se nalazi oteti vojnik.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.