Izvor: B92, 26.Nov.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ideja o Velikoj Britaniji u krizi

London -- Većina Škota i Engleza želi da se njihove dve zemlje odvoje, pokazuje jedno istraživanje.

Istraživanje koje je za Sandej telegraf sprovela kompanija ICM pokazuje da veći broj Engleza, 59 odsto, nego Škota, 52 odsto podržava nezavisnost Škotske. Oko 68 odsto anketiranih Engleza želi stvaranje engleskog parlamenta, dok 48 odsto njih želi da se Engleska otcepi od Ujedinjenog kraljevstva, odnosno od Škotske, Velsa i Severne Irske.

Istraživanje je pokazalo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da raste broj građana koji podržavaju nezavisnost Škotske, gde parlamentarni izbori treba da se održe u maju sledeće godine. Tog meseca navršiće se 300 godina od političke unije Engleske i Škotske.

U nedavno sprovedenim istraživanjima zabeleženo je da su građani dali veće poverenje Škotskoj nacionalnoj partiji, koja se zalaže za nezavisnost i vodeća je opoziciona stranka u tom delu Ujedinjenog kraljevstva.

To je izazvalo uznemirenost drugih vodećih britanskih partija, Laburističke, Konzervativne i Liberalno-demokratske.

Premijer Velike Britanije Toni Bler u petak je rekao da bi pobeda Škotske nacionalne partije nad njegovom Laburističkom partijom na sledećim izborima u Škotskoj bila košmar.

Škotski parlament, ukinut 1707, ponovo je konstituisan 1999. Tada je London prebacio na parlament Škotske čitav niz zakonskih ovlašćenja, uglavnom iz oblasti zdravstva, obrazovanja i prirodne sredine.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.