IZMEĐU ORUŽJA I PROPAGANDE: ​Evo zašto je novi iranski stelt lovac zapravo tigar od papira

Izvor: Press, 13.Mar.2017, 18:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

IZMEĐU ORUŽJA I PROPAGANDE: ​Evo zašto je novi iranski stelt lovac zapravo "tigar od papira"

Čak i kada bi svi problemi samostalno razvijenog iranskog lovca pete generacije bili rešeni, pod znakom pitanja ostaje stabilnost letelice
Samostalno razvijeni iranski lovac Qaher F-313, stelt avion pete generacije, trebalo bi da se uskoro nađe u serijskoj proizvodnji. Ipak, po svemu sudeći, radi se o loše osmišljenom propagandnom triku, a ne o avionu proklamovanih karakteristika. 

Iranski >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << general Hosein Dehkan, istakao je da se Qaher 313 nalazi u završnoj fazi izrade, nakon koje će biti spreman za testiranje. Reč je o logističkoj letelici kratkog doleta, laganom lovcu namenjenom trenažnim i borbenim zadacima. Tek su ga pojedini vojni analitičari okarakterisali kao avion pete generacije. 
 
ČITAJTE ŠTAMPANO IZDANJE NA NOVINARNICA.NET - 1,33 EUR ili 160 RSD 

Većina zapadnih sturčnjaka model F-313 nazvala je šalom. Pojedinci su ga uporedili s modelima igračaka iz osme decenije prošlog veka. 
 
Погледај слику на Твитеру


  Прати
Newsweek Srbija @NewsweekRs

ISLAMISTI NISU PROBLEM, ALI... Da li je američki F-35 spreman za Rusiju i Kinu (FOTO) https://goo.gl/urJYGH 
13:09 - 28 феб 2017
    ретвита     свиђања





I autor ovog teksta stoji na tom stanovištu, budući da objavljene slike nove letelice „veoma malog radarskog odraza“ pokazuju da nije reč o ozbiljnom projektu. U najboljem slučaju, radi se o jednom vidu testiranju novih tehnologija. Model koji je javnosti serviran je zapravo obična maketa. 

Ono što odmah zapada za oko je minijaturna veličina izloženog modela. U njemu nema mesta ni za elektroniku i gorivo, a kamoli oružje. Nije jasno ni da li ima ugrađen motor, imajući u vidu nedostatak usisnika i dva vrlo mala izduvna otvora. 


Foto: Iranski lovac Qaher F-313; Autor: Profimedia


Najveći problem s kojim se Iran suočava jeste nalaženje dovoljno malog mlaznog aparata. Najočigledniji izbor jeste američki J85 kompanije Dženeral Elektrik, koji je azijska zemlja ranije kopirala, ali bez odgovarajućih izduvnih otvora, on bi najverovatnije zapalio čitav avion.  Čak i kada bi sve to bilo rešeno, pod znakom pitanja ostaje stabilnost letelice u pokretu. 

I kokpit je previše mali za dimenzije prosečnog pilota. Vidljivost stakala je prosto užasna. Jedino se instrumenti unutar kabine čine uverljivim i upotrebljivim. 

Kao što je jedan inženjer koji se bavi konstruisanjem objekata niskog radarskog odraza primetio, iako površno gledano novi iranski avion liči na stelt letelicu, radarski presek mu je i dalje veoma veliki. 


Foto: Iranski lovac Qaher F-313; Autor: Profimedia


Dizajnn stelt aviona je mnogo složeniji od pukog postizanja oblika niske radarske vidljivosti. Materijal od koga je aparat napravljen, kao i premaz kojim je obojen moraju da budu posebnog tipa. I unutrašnjost aviona mora da odgovara spoljašnjem obliku. A tu je i elektronika koja motri nivo odraza letelice i obaveštava pilota o manevrima koje mora da učini kako bi smanjio povremene skokove u vidljivosti.  Nema dokaza da Iran raspolaže bilo čime od navedenog. 

Jedini logičan zaključak koji se sam nameće jeste da je F-313 bio i ostao farsa, loše osmišljeni propagandni trik koji nikog neće prevariti. 

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.