IVETA RADIČOVA NOVA PREMIJERKA SLOVAČKE

Izvor: Kurir, 09.Jul.2010, 05:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

IVETA RADIČOVA NOVA PREMIJERKA SLOVAČKE

BRATISLAVA - Predsednik Slovačke Ivan Gašparovič imenovao je sinoć izbornog lidera Slovačke demokratske i hrišćanske unije (SDKU) Ivetu Radičovu za novu premijerku Slovačke.

Prethodno je sinoć ostavku a sa njim automatski i cela vlada podneo dosadašnji premijer Robert Fico a šef države je prihvatio.

Radičova predvodi vladu četiri stranke desnice i centra koja u parlamentu od 150 poslanika ima većinu od 79. U vladi su pored SDKU bivšeg premijera a novog šefa >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << slovačke diplomatije Mikulaša Dzurinde, još i nova liberalna stranka Sloboda i Solidarnost (SaS). Njen lider, biznismen Rihard Sulik izabran je danas za predsednika parlamenta.

Zatim Hrišćanski demokratski pokret bivšeg evrokomesara a novog ministra saobraćaja, turizma i regionalnog razvoja Jana Figela i nova stranka slovačkih Mađara Most-Hid novoizabranog potpredsednika parlamenta Bele Bugara.

Za bivšeg premijera Roberta Fica, sada lidera opozicije, predviđena je takođe funkcija potpredsednika parlamenta, ali nije mogao formalno da bude izabran danas na konstitutivnoj sednici novog saziva parlamenta na kome je birano rukovodstvo zato što je još bio premijer.

Gašparovič će ministre u vladi Radičove koja ima 15 članova imenovati danas.

Glavni prioriteti vlade desnice i centra koja se vraća u Slovačkoj na vlast posle četiri godine vladavine levice biće zaustavljanje ubrzanog rasta zaduženja Slovačke kako zemlja ne bi krenula grčkim putem, konsolidacija javnih finansija, borba protiv korupcije i otvaranje novih radnih mesta.

Ključni resor za prioritete nove vlade, Ministarstvo finansija dobio je glavni arhitekt slovačkih reformi u periodu između 2002. i 2006. godine, proglašen od strane Svetske banke za za najuspešnijeg reformatora u svetu 2004. godine, Ivan Mikloš. U vladi lidera SDKU Mikulaša Dzurinde Mikloš je bio ministar finansija i vicepremijer.

Spoljnopolitički proritet u programu nove vlade ostaje i zapadni Balkan a u Slovačkoj već dugo vlada konsenzus na političkoj sceni da je u nacionalnom interesu Slovačke da što pre u Evropsku uniju uđu zemlje tog regiona na čelu sa Hrvatskom i Srbijom.

Konsenzus vlada i oko statusa Kosova jer sve slovačke stranke, osim Slovačke mađarske koalicije koja nije ušla u parlament, smatraju da bi Slovačka mogla da prizna nezavisnost Kosova isključivo ako se na taj korak prvo odluči sama Srbija.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.