ISTORIJSKA PLJAČKA HAKERA: Poslali virus mejlom bankama i ukrali 300 miliona dolara!

Izvor: Kurir, 15.Feb.2015, 17:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ISTORIJSKA PLJAČKA HAKERA: Poslali virus mejlom bankama i ukrali 300 miliona dolara!

Sumnja se da je šteta zapravo čak triput veća, a napad su opisali kao najsofisticiranijim takve vrste u istoriji čovečanstva

Evropski, ruski i kineski hakeri ukrali su oko tri stotine miliona američkih dolara iz stotinu banaka zahvaljujući posebno napisanom virusu pomoću kojeg su ušli u sisteme organizacija koje su izabrali za žrtve.

Koliko je zasad poznato, hakeri su slali zaraženu elektronsku poštu zaposlenima banaka, pa pratili šta se odvija na monitorima >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << računara onih zaposlenih za koje su utvrdili da su zaduženi za novčane transakcije.

Ukradene iznose su prebacili na mnogobrojne račune u različitim zemljama, a najviše su oštetili banke u Rusiji, Japanu, Švajcarskoj i u SAD-u.

Da se nalaze pod napadom banke su saznale tek nakon što je u središtu Kijeva jedan od bankomata počeo da izbacuje novac, pa su brže-bolje angažovale kompaniju za softversku zaštitu čiji su predstavnici nakon preliminarne istrage rekli da šteta od 300 miliona dolara nije konačna i da bi mogla biti čak triput veća!

- Ovo je verojatno najsofisticiraniji napad koji je svet do sada video - izjavio je direktor Kaspersky Laba Kris Doget, čije kompanija o svojim saznanjima obaveštava Belu kuću, FBI i Interpol.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.