ISKORAK U DVORIŠTE: Rusija ima još veoma malo vremena da pretekne SAD u trci za Kubu

Izvor: Press, 13.Mar.2017, 17:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ISKORAK U DVORIŠTE: Rusija ima još veoma malo vremena da pretekne SAD u trci za Kubu

Dva faktora odsudno utiču na vreme kojim Rusija raspolaže u borbi za uticaj na Kubi - dok je rezultat jednog lako izračunati, drugi je potpuno nepredvidiv
Odnose SAD i Rusije od kraja Drugog svetskog rata obeležili su uzajamni pokušaji jačanja uticaja - vojnog i diplomatskog - u zemljama koje se nalaze u njihovom neposrednom "komšiluku". Ovog puta, Rusija je, kao i Kina odlučila da više pažnje posveti >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << "zapostavljenim" Latinoameričkim zemljama i pokuša da ostvari prednost u periodu nestabilnosti administracije Donalda Trampa.
 
ČITAJTE ŠTAMPANO IZDANJE NA NOVINARNICA.NET - 1,33 EUR ili 160 RSD 

Od kada su Sjedinjene Države ponovno uspostavile diplomatske odnose sa Kubom, pažnja javnosti bila je više usmerena na to kako će se odluka odraziti na kubansko društvo i režim, a manje na geopolitička pitanja iza odluke ukidanja embarga zemlji koju SAD optužuje za gruba kršenja ljudskih prava poslednjih 50 godina. Novonastalo prijateljstvo Vašingtona i Havane pre svega dolazi u trenucima političkih tenzija sa Moskvom i ponovnog produblivanja rusko-kubanskih diplomatskih odnosa.
 
View image on Twitter


  Follow
Newsweek Srbija @NewsweekRs

MIT O MOSKVI KAO TREĆEM RIMU: Ovo su koreni moderne ruske vizije imperijalnog nacionalističkog poretka https://goo.gl/xi5Yaa 
4:38 PM - 27 Feb 2017
    Retweets    11 like




Na istim temeljima kao i Kina, a to su pre svega investicije u infrastrukturne projekte i trgovina energentima, Rusija sistematski gradi odnose sa Kubom, Venecuelom, Nikaragvom i drugim Latinoameričkim zemljama.

Od 2009. godine dve zemlje imaju važeći sporazum o pravu Moskve na istraživanje Meksičkog zaliva u potrazi za naftom. Ruski parlament odobrio je Havani otpisivanje 90 odsto od 35.2 milijarde dolara duga na ime Sovjetskog Saveza 2014. godine, a u međuvremenu je dao novi zajam od 150 miliona. Na dan posete Baraka Obame, Rusija je pristala da Kubi pozajmi dodatnih 1.4 milijarde dolara za izgradnju dve elektrane.


Foto: Reuters, Kubanka dočekuje američki brod


Sa finanisjskom saradnjom, došlo je i do produbljivanja kulturne saradnje, a samim tim i političkog uticaja koji se odrazio na političku podršku Kube ruskoj intervenciji u Siriji. Ipak podizanje embarga Kubi, eliminisana je dobru zajednička osnova za rusko-kubanske odnose, na isti način kao što je nestao strah Vašingtona od širenja komunizma.

S obzirom na blizinu SAD, godine kubanskog lidera Raula Kastra i neminovno povećanje priliva američkih dolara kako se zemlja Kuba otvara, Rusija ima ograničeno vreme za manevrisanje i jačenje svoj položaj u geopolitičkoj trci za karipsko ostrvo - Moskva može ostvariti određenu prednost zahvaljujući spoljnopolitičkim odlukama administracije Donalda Trampa, a "živ novac" koji donose američki turisti će se veoma brzo na ukupnom planu više osetiti u kubanskom društvu nego - za obične Kubance apstraktne - ruske investicije i dugovanja.

Pitanje je samo ko će u narednom periodu preteći, ostareli režim, kubanski narod ili Tramp.

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.