IS u srcu Al Kaide

Izvor: RTS, 18.Jan.2015, 09:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

IS u srcu Al Kaide

Osnivanje ispostave Islamske države (IS) u regionu Avganistana i Pakistana, ojačalo je imidž te džihadsitičke grupe kao globalnog fenomena. Ali novi ogranak - Korasan i Islamska država krhko su povezani, i svoje postojanje duguje podelama u prekograničnom talibanskom pokretu. Osnivanje tog ogranaka naići će na otpor lokalnih džihadista i Al Kaide, koji taj čin smatraju udarom na njihov autoritet, piše agencija "Stratfor". >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Prema navodima Njuz internešnela, najvećeg dnevnog lista na engleskom u Pakistanu, Islamska država najavila je osnivanje svog ogranka u video-poruci emitovanoj 13. januara. (Korasan teoretski uključuje Iran i centralnu Aziju, uključujući Pakistan i Avganistan, gde za sada jedino i funkcioniše). U videu je rečeno da će šef ogranka IS-a biti bivša istaknuta ličnost pakistanskih talibana Sid Kan. Avganistanski zvaničnici rekli su nedavno da borbe protiv boraca IS-a vode i snage bezbednosti i talibani.

Reagujući na te navode, portparol talibana Kari Jusef Ahmadi negirao je da se crne zastave Islamske države vijore na teritorijama koji su pod njihovom kontrolom, istakakvši da nije bilo sukoba između dve suprotstavljene grupe.
Kako ističe Stratfor, postoje ozbiljni dokazi da je bilo dezertera među pakistanskim i u manjoj meri avganistanskim talibanima. Razumljivo je da ima podela među pakistanskim talibanima jer su oni od svog osnivanja naginjali ka transnacionalizmu. U skorije vreme pretrpeli su velike gubitke i borili se sa unutrašnjim razdorom. Takođe, pakistanski talibani pokazali su se znatno više sektaški orjentisani, i agresivna antišiitska doktrina IS-a im odgovara.
Iako se avganistanski talbini ne bore sa velikim unutrašnjim trzavicama, tokom godina i taj pokret pretrpeo je cepanje. Izvor podela bilo je odsustvo osnivača Mule Muhameda Omara, koji se krije još od terorističkih napada u SAD 11. septembra. Njegovo odsustvo dalo je značajnu nadležnost komandantima na terenu.
Zbog ponovnog oživljanja pregovora između talbana i SAD, Islamska država dobija sve veću podršku džihadista i sektaških milicija sa obe strane avganistansko-pakistanske granice.

Ali to ne znači da će Islamska država preuzeti dominaciju nad talibanima u ove dve zemlje. Umesto toga, kako ocenjuje Stratfor, to će biti samo još jedno ime na "prezaićenom tržištu džihadista".
Predstojeći sukob biće krvav doprineće ukupnom slabljenju džihadizma, koji je već pod velikim pritiskom zbog novih trendova u Pakistanu i činjenice da avganistanski talibani žele da budu međunarodno priznati kao nacionalna oružana sila.
Avganistanski talibani već se distanciraju od Al Kaide koja ima transnacionalni karakter. Mula Omar se predstavlja kao lider islamskog emirata u Avganistanu, dok vođa IS-a Abu Bakr el Bagdadi tvrdi da je kalif svih muslimana.
U slučaju da se pokori Bagdadiju, to bi značajno oslabilo Mulu Omara i njegov pokret. Širenje Islamske države stvoriće podele među džihadistima, što će oslabiti poziciju talibana. Štaviše, sektaška doktrina IS-a preti da ugrozi pregovore talibana sa Vladom Avganistana kao i da u sukob uvuče i Iran.
Dok rastu grupe koje podržavaju IS u Avganistanu i Pakistanu, koji se uglavnom regrutuju iz redova talibana, može da se očekuje da će lokalni džihadisti uzvratiti kako bi zadržali sopstveni uticaj. Na kraju, unutardžihadistička borba mogla bi da bude intenzivnija od one koja se trenutno vodi u Iraku i Siriji, ali IS neće stvoriti dominantan položaj kao što ga ima u Mesopotamiji i Levantu, zaključuje Stratfor.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.