IRAN SMANJIO NUKLEARNI PROGRAM: Vlasti poštuju međunarodni sporazum šest svetskih sila

Izvor: Kurir, 18.Nov.2015, 19:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

IRAN SMANJIO NUKLEARNI PROGRAM: Vlasti poštuju međunarodni sporazum šest svetskih sila

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) saopštila je danas da je Iran počeo da smanjuje svoj nuklearni program u skladu s dogovorom sa šest svetskih sila.

Ova ocena je iznesena u izveštaju koji je danas predstavila IAEA članovima Saveta bezbednosti UN i određenom broju drugih zemalja. U izveštaju se navodi da je od 18. oktobra, kada je prema dogovoru postignutom 14. jula trebalo da počne sprovođenje nuklearnog sporazuma, Iran smanjio broj centrifuga koje se koriste >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << za obogaćivanje uranijuma, što se može koristiti za nuklearno oružje.

U izveštaju se navodi da je 15. novembra u glavnom centru za obogaćivanje u Iranu bilo 11.308 centrifuga, što je za više od 300 manje nego pre.

Takođe su zabeležena smanjenja i u manjim postrojenjima. Iran i šest svetskih sila (SAD, Rusija, Kina, Velika Britanija, Francuska i Nemačka) su 14. jula u Beču postigli istorijski sporazum kojim se ograničava iranski nuklearni program u zamenu za ukidanje međunarodnih sankcija toj zemlji.

Autor: Beta

Nastavak na Kurir...






Povezane vesti

Iran počeo da smanjuje nuklearni program

Izvor: Akter, 18.Nov.2015

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) saopštila je danas da je Iran počeo da smanjuje svoj nuklearni program u skladu s dogovorom sa šest svetskih sila..Ova ocena je iznesena u izveštaju koji je danas predstavila IAEA članovima Saveta bezbednosti UN i određenom broju drugih zemalja...U...

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.