Izvor: Blic, 23.Nov.2017, 20:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"IMATE SAT VREMENA DA LETITE ODAVDE" Policija je upala u kamp migranata, a onda je počelo IŽIVLJAVANJE (FOTO)

Policija na Papui Novoj Gvineji upala je u bivši azilantski centar na ostrvu Manus, pokušavajući da isteraju migrante koji odbijaju da odu odatle. Snimci iz kampa pokazuju brutalnost policije koja je lomila sve pred sobom, a kako piše "Gardijan" viđeni su i policajci naoružani mačetama.

Kamp na ostrvu Manus zatvoren je odlukom australijskih i vlasti Papua Nove Gvineje 31. oktobra, ali stotine migranata i dalje odbija da napusti kamp, jer kako tvrde, plaše se za svoju bezbednost >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u lokalnim zajednicama.

Migranti kažu da je policija bila agresivna i nasilna prema njima, kao i da su razbacali njihove stvari.

Na video snimku koji je Valid Zazai, jedan od izbeglica iz kampa, emitovao uživo vide se dvojica muškaraca bez svesti i čuje se vapaj: "Organizacije za zaštitu ljudskih prava, pomozite nam. Žele da nas ubiju". Zazai kaže da im hitna pomoć koja je bila prisutna nije pomogla.

- Nismo znali da li je srčani udar, jer je već ranije imao srčanih problema - objašnjava Zazai govoreći o jednom od muškaraca sa snimka, za kojeg se kasnije ispostavilo da imao je imao epileptični napad.

Tokom racije uhapšen je Behrouz Bočani, izbeglica i novinar iz Irana, koji je prethodno objavio da je policija upala u kamp uz povike "imate sat vremena da izađete" pre nego što je počela da lomi sve pred sobom. Njegovo hapšenje je Australijska novinarska asocijacija nazvala "nečuvenim napadom na medijske slobode".

Problematični kampovi

Australija izbeglice razmešta u dva kampa: jedan je na osrtvu Nauru, a drugi na ostrvu Manus u Papua Novoj Gvineji, ali njime upravlja australijska vlada.

Izbeglice se ukrcavaju na brodove i tako prevoze do kampova. Po australijskom zakonu, svako ko je uhvaćen u pokušaju da stigne do njihove zemlje čamcem, šalje se u kampove na ostrvu Manus ili Nauru, dok njihove molbe za azil ne prođu proceduru, mada se to najčešće ne događa.

Neki azilanti živeli su godinama u tom logoru, koji je na udaru kritika Ujedinjenih nacija i grupa za zaštitu ljudskih prava zbog brojnih izveštaja o lošim uslovima i higijeni, maltretiranju i samopovređivanju.

Sredinom prošle godine objavljen je izveštaj o jezivom zlostavljanju i seksualnom iživljavanju nad devojčicama koje žive u kampu na ostvru Nauru. Zlostavljanja su se desila u periodu od maja 2013. do oktobra 2015. godine.

Prema podacima koje je otkrio britanski list "Gardijan", žene i decu zlostavljali su čuvari kampa, ali i nastavnici i profesori koji su dovedeni kako bi obrazovali decu, koja čine najveći broj žrtava. Više o tome pročitajte OVDE.

Premijer Australije Malkom Turnbul rekao je da njegova nacija neće "podleći pritiscima" da prihvati migrante sa ostrva, ponavljajući stav da bi takav potez ohrabrio trgovinu ljudima.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.