ID u brutalnom videu preti ratom Hamasu

Izvor: Press, 05.Jan.2018, 16:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ID u brutalnom videu preti ratom Hamasu

Ogranak terorističke organizacije ID koji deluje na Sinajskom poluostrvu u Egiptu, zapretio je ratom palestinskom Hamasu.
foto:b92.net
ID je zapretila u brutalnoj video poruci u kojoj se prikazuje pogubljenje.
Tako je sukob koji već dugo traje između te suni-ekstremističke organizacije i islamskog ekstremističkog Hamasa koji vlada pojasom Gaze izbio u javnost i ID preti da će hamasovce >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << ukloniti iz regiona.
Uz to se navodi da Hamas nije uspeo da zaustavi predsednika SAD Donalda Trampa da proglasi Jerusalim glavnim gradom Izraela i da je potrebno da se zbaci.

Monitoring agencija Sajt (Site) sa sedištem u SAD koja prati platforme džihadista navela je da se na video snimku od 22 minuta vidi čovek identifikovan kao Abu Kazem al-Makdisi kako apeluje na islamske sledbenike da napadaju pozicije Hamasa u Gazi.

Makdisi, koji je iz Gaze, sada propovednik na Sinaju, rekao je na snimku da:”Hamas koristi prokrijumčareno oružje da jača … takođe se bori protiv pristalica Islamske države na Sinaju i da spreči migraciju tih pristalica iz Gaze u Sinaj".

Očekuje se da ova najnovija ID poruka izazove brigu jer egipatska frakcija organzacije Sinajska provincija naglo širi svoje prisustvo iz severnih delova Egipta gde vlada bezakonje.

"Nikad se ne predajte njima, koristite eksplozive, pištolje i bombe, napadajte njihove bezbednosne lokacije jer su one stubovi tiranije koji podupiru njihov presto", navodi se na video snimku na kome se vidi čovek koji maše nožem.

Na snimku se čovek na kolenima za koga je rečeno da se zove Musa Abu Zamat obučen u prepoznatljiv narandžasti kombinezon proglašava saradnikom Hamasa koji navodno krijumčari oružje za hamasovaca.

Na kraju se vidi kako mu prilazi ekstremista naoružan pištoljem i ubija ga metkom ispaljenim u potiljak iz neposredne blizine. Na snimku je takođe prikazano Trampovo saopštenje o priznanju Jerusalima kao samo izraelskog glavnog grada i kritikuje se Hamas što se obračunava s organizacijama salafista u Gazi.

Neke propalestinske organizacije optužile su Izrael da je smislio najnoviju pretnju ID. Portparol Hamasa Salah Bardavil rekao je da je video cionistička produkcija čiji je cilj da omete otpor.

"To je ono čemu cionistička obaveštajna agencija i lakeji teže", rekao je Bardavil.

Još u julu 2015. godine ID je objavio video snimak u kome se preti zbacivanjem tirana u Gazi jer se između ostalog ne donose verske presude i hamasovci nisu toliko obuzeti verom, podseća Njuzvik.

Izrael, SAD i EU smatraju Hamas terostičkom organizacijom.Hamasovci poput ID organizuju javna pogubljenja na ulicama Gaze za saradnike Izraela protiv koga su ratovali tri puta, ali se sada čini da će zaratiti zbog Trampovog priznanja Jerusalima.

Egipatski ogranak ID smatra se najbrutalnijom snagom te terorističke organizacije van Iraka i Sirije. Odgovorna je za obaranje aviona nad Sinajem 2015. godine u kome je ubijeno 224 ljudi.

Njeni pripadnici su u novembru ubili su više od 300 ljudi u džamiji sufista na Sinaju, što je bio najsmrtosniji napad u novijoj istoriji Egipta.

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Islamska država najavljuje smenu rivalskog Hamasa u Gazi i preti Izraelu

Izvor: VOA, 05.Jan.2018

Teroristička grupa Islamska država objavila je novi video iz svoje podružnice na Sinajskom poluostrvu, u kome preti da će ciljati rivalski Hamas u Pojasu Gaze.  IS optužuje palestinsku militantnu grupu za slamanje džihadista i nepreduzimanje snažnije pozicije protiv američke odluke da prizna...

Nastavak na VOA...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.