I... rukavica je bačena FOTO

Izvor: B92, 13.Jun.2023, 10:05

I... rukavica je bačena FOTO

U Rusiji se pojavili plakati Kojima se nagoveštava politička kampanja osnivača Vagnera Jevgenija Prigožina.

Na plakatima, za koje se ne zna ko ih je osmislio, piše: "Gađaj precizno. Radi pošteno. Jevgenij Prigožin. 2024."

Kako prenosi Slobodna Dalmacija, dobri poznavaoci političkih prilika u Rusiji znaju da Prigožin nema baš nikakve šanse na predstojećim izborima u Rusiji, ali je mnoge posmatrače svejedno zaintrigirala mogućnost da se veliki saveznik ruskog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << predsednika Vladmira Putina ubaci u politiku.

Poster sa sloganom koji poziva građane da glasaju za Prigožina na izborima izronio je iz bespuća interneta prošlog meseca, kratko uoči Prigožinove konferencije za medije na kojoj je napao ruski politički vrh.

Portal na ruskom jeziku, Meduza, prokomentarisao je da "to miriše na izbornu kampanju".

Podsetimo, izbori su u Rusiji zakazani za mart sledeće godine, a Putin će sasvim izvesno osvojiti svoj peti mandat na čelu Federacije jer mu ustav daje mogućnost da se na vlasti zadrži do 2036. godine, kada će napuniti 83 godine, piše britanski Tajms.

Pitanje je naravno, da li iko ima šanse protiv Putina, i kako to da je Prigožin odlučio da staviti svoju glavu na panj? On doduše već duže kritikuje rusko vođstvo zbog upravljanja ratom u Ukrajini, često na dramatičan način, kao kada se snimio s ruskim leševima u pozadini.

Međutim, stalno insistira na tome da ga ne zanima politička pozicija. Međutim, spekulacije je pokrenuo.

Cargrad, ultranacionalistički medij u vlasništvu oligarha Konstantina Malofejeva, objavio je da je prema anketama Prigožin drugi izbor Rusa na predsedničkim izborima.

Prigožina bi podržalo devet odsto birača, prema njima, a Putina 61. Ali, svejedno je Prigožin neobično popularan.

Prema istraživanju Centra Levada, kog Kremlj smatra stranim agentom, Prigožin je peti u Rusiji kada je reč o "političarima kojima s najviše veruje". I opet je prvi na listi Putin.

Ipak, šansa da Prigožin uđe u parlament, ako bude htie, je realistična. Analitičari kažu da postoji mogućnost da se na taj način "popusti pritisak" ruskim tvrdolinijašima. Međutim, veruje se da bi to bilo riskantno za Kremlj, piše Tajms.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.