Izvor: Politika, 24.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

I posle Blera – kriza

London – Većina britanskih glasača ne očekuje bilo kakve političke promene sa dolaskom nove britanske vlade, pokazuje istraživanje jučerašnjeg londonskog "Gardijana". Sve će manje-više ostati isto kao i u vreme Tonija Blera, smatraju britanski glasači. Bler podnosi ostavku u četvrtak, 27. juna a posle njega mesto lidera vladajućih laburista i premijera preuzima sadašnji ministar finansija Gordon Braun koji će formirati svoj kabinet.

Tako mala očekivanja od nove >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << vlade su, ocenjuje "Gardijan", motivisana i samim načinom dolaska Brauna na mesto lidera i premijera. U Laburističkoj partiji uopšte nije bilo izbora za novog čoveka, nije bilo nadmetanja sa političkim programima. Braun je bio jedini kandidat a prema pravilima laburista u takvom slučaju nema ni izbora nego samo "krunisanja".

Prema istraživanju "Gardijana", 61 odsto britanskih glasača ne očekuje bilo kakve promene, njih 16 procenata smatra da će biti bolje, ali 17 odsto veruje da će sa Braunom biti gore nego sa Blerom.

Kada je reč o ličnom poštenju, što je bio problem sa premijerom Blerom, većina Britanaca, 51 odsto, smatra da će Braun biti pošteniji od svog prethodnika. Zanimljivo je i raspoloženje glasača prema ključnim političkim temama koje je najavio budući premijer Braun. On je rekao da će mu prioriteti biti klimatske promene, promene britanskog uređenja i afirmisanje osećaja pripadnosti Britaniji. U istraživanju "Gardijana" samo sedam odsto glasača zanimaju klimatske promene, a jedan procenat je zainteresovan za promene uređenja Britanije. Manje od jednog procenta glasača je zainteresovano za afirmisanje pripadnosti Britaniji. Promene se, dakle, sugeriše istraživanje londonskog lista, ne očekuju, što bi moglo da znači da će se nastaviti politička kriza koja u Britaniji traje praktično od invazije na Irak 2003. godine. Blerov odlazak neće promeniti takvu situaciju. To bi, istovremeno, moglo da znači da bi Britanija već iduće godine mogla imati prevremene parlamentarne izbore.

Tanjug

[objavljeno: 24.06.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.