Izvor: B92, 17.Feb.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

I pilot kriv za pad aviona

Moskva -- Komisija ustanovila da je za pad ruskog aviona u Ukrajini odgovoran, između ostalog, neiskusan pilot.

Komisija koja je istraživala uzroke prošlogodišnje nesreće ruskog aviona u Ukrajini, kada je poginulo 170 putnika, utvrdila je da je za nesreću delimično odgovoran pilot na obuci, koji nije uspeo da održi brzinu letelice.

Ruski avion srušio se 22. avgusta blizu grada Donjecka na jugoistoku Ukrajine, pošto je prijavljeno da je uleteo u oluju. U avionu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je bilo 160 putnika i 10 članova posade.

U izveštaju Međudržavne komisije navodi se da su piloti bili neadekvatno pripremljeni za let po olujnim uslovima. Istragom je utvrđeno da u avionu nije bilo instrukcija za let u takvim uslovima.

Istražilac Komisije Aleksej Morozov rekao je da je u trenutku nesreće za komandama bio pilot na obuci i da mu iskusniji pilot nije pomogao. "Jedan od faktora koji su doveli do katastrofalne situacije bio je i nedostatak kontrole nad brzinom letelice, a drugi pilot je bio odgovoran za nadgledanje", rekao je on.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.