I Kalifornija posrnula!

Izvor: Glas javnosti, 07.Okt.2008, 07:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

I Kalifornija posrnula!

Najlepša, najbogatija i u svetu najpoznatija američka država - Kalifornija - našla se, poput Volstrita, na samom pragu finansijske katastrofe. NJen ništa manje bogati i čuveni guverner Arnold Švarceneger stoga je bio prinuđen da sa suzama u očima zatraži od Ministarstva finansija SAD da mu dodeli sedam milijardi dolara pomoći.

Kao razloge posrtanja, naveo je da je finansijska kriza Kaliforniju praktično lišila svih tradicionalnih, a i nekih drugih izvora finansiranja, uključujući >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << i kratkoročne kredite banaka. Situacija sa novcem je, prema njegovim rečima, postala toliko loša da su Švarcenegerovi pomoćnici već javno odredili „datum sloma“ - 28. oktobar, eventualno dan kasnije.

Domino efekat

Upravo 28. oktobra Kalifornija će morati da isplati tri milijarde dolara učiteljima i nastavnicima u više od 1.000 školskih okruga. A odmah za njima na red će doći plate policajaca, vatrogasaca, lekara i činovnika.

Švarceneger je već saopštio da je spreman da se odrekne svoje guvernerske plate i da živi od ušteđevine. Ali, šta će raditi drugi?

JOŠ STOTKA

Sasvim je moguće da SAD na gašenje finansijske krize neće potrošiti „samo“ 700 milijardi dolara, nego još celih 100 preko toga! Stručnjaci su, naime, već izračunali da će državni budžet ostati kratak za 100 milijardi dolara zbog davanja poreskih olakšica koje su bile uslov da Kongres prihvati „Plan 700“, koji je prvobitno bio napisan na samo tri stranice teksta, da bi se na kraju „udebljao“ i stigao na 430.

Kalifornija je pred izborom ili hitno otpustiti znatan deo policajaca, lekara i prosvetnih radnika ili dobiti - na Terminatorovu molbu - brzu finansijsku injekciju iz Vašingtona. Procenjuje se da će ministar finansija Henri Polson molbu Kalifornije teško odbiti. Samo, to bi moglo imati domino efekat. Švarcenegerova molba „teška“ je ravno jedan odsto od 700 milijardi dolara koje Bušova administracija može da upotrebi za spasavanje „finansijske stabilnosti SAD“. A Amerika ima 50 država i većina bi mogla da stane u isti red.

U dosadašnjoj istoriji SAD Federalna kasa je samo u NJujorku pomogla 1975. godine da izbegne bankrotstvo. Sada bi, naprotiv, kalifornijski virus mogao da izazove epidemiju.

A kako će se sredstvima iz „Plana 700“, koja su gotovo ravna sumi potrošenoj na rat u Iraku od 2003. do danas, kupovati tzv. toksične aktive, kako će ta ogromna suma uopšte biti deljena i ko ima najveće šanse da dobije najviše? Iako Polson i njegovi saradnici danonoćno rade, sam otkup problematičnih aktiva banaka počeće najranije 4. novembra. Pored ministra finansija, tom operacijom upravljaće „tim eksperata“ u kojem će se naći i neki stručnjaci propale Goldman-Saks banke.

Evropska gangrena

Drugim znatnim delom ukupne sume - sa 250 milijardi dolara - suštinski će upravljati menadžeri pet do deset firmi specijalizovanih za upravljanje finansijskim aktivama. NJihova zarada biće: jedan dolar na svakih 100 „usmerenih“ dolara. Nije, naravno, teško izračunati da će od ukupno 700 milijardi zarade ovakvih menadžera „pojesti“ nekoliko desetina milijardi.

„Toksične aktive“ biće kupovane, odnosno prodavane na „obrnutim aukcijama“ koje se u Americi praktikuju prilikom kupovine elektroenergije ili frekvencija. To će izgledati približno ovako: vlada SAD će na aukcije iznositi obveznice banaka koje nisu pokrivene pouzdanim hipotekama, njihova vrednost će zavisiti primarno od toga koliko banaka bude na prodaju.

Otkup „toksičnih aktiva“ u SAD i Evropi uopšte neće biti identičan. Ne samo zato što su SAD pred predsedničkim izborima, pa će i to biti sastavni deo udvaranja biračima.

Mada je i Evropa suočena sa „hipotekarnom gangrenom“, njoj je finansijski, bar zasad, znatno lakše, ali zato politički - teže. Uoči samita EU u Parizu, deset vodećih ekonomista starog sveta u Berlinu je objavilo otvoreno pismo sa upozorenjem: „Sve stabilizacione mere biće dobre i efikasne jedino ako se budu primenjivale centralizovano. Zato sve mora biti izvedeno na nivou EU i kroz Evropsku investicionu banku. Ako se svaka zemlja bude spasavala sama, dobićemo - balkanizaciju evropskog bankarskog sektora“.

Uprkos ovome, u Parizu je odlučeno upravo obrnuto - da se svako vadi sam. Najpre je Irska iz budžeta izdvojila 440 miliona evra pomoći svojih šest najkrupnijih banaka. Odmah za njom vlada Grčke je objavila da će garantovati sve uloge u bankama (dosad su garancije važile samo za sume do 20.000 evra). Već posle poteza Dablina i Atine postalo je jasno da neće biti ništa od zajedničkog fonda EU za stabilizaciju bankarskog sektora. Tim pre što je Francuska objavila da će uspostaviti kontrolu nad bankama i zaoštriti finansijsku regulativu, a Nemačka, Danska i Austrija pošle putem Irske i Grčke.

Moguće je ipak da će problemi u kojima se našla nemačka Hipo rial istejt banka naterati ministre finansija EU da počnu da hitno razmišljaju o zajedničkom pojasu za spasavanje. Na to ih, kako neki tvrde, tera i saznanje da je kriza učinila kraj finansijskoj monopolarnosti i američkoj superdominaciji.

Kad se guverner odriče svoje plate, trebali bi i svi radnici tamo da se odreknu plate i žive od ušteđevine:) Tako se voli svoja zemlja, čujete li vi proleteri.

Ovo je sveopst farsa, koja ce se pretvoriti u katastrofu! Hazari racunaju da ce da ogole svoje potcinjene (narod) i da ce posle da diktiraju svetu svoj nametnut Hazarski poredak! Sami ce se u toj promasenoj kalkulaciji udaviti u dugovima!

Kakvi bre hazari??? Na kom bre ti jeziku pricas i u kom ti to svetu zivis?

Ameriku ce da stigne kletva Srba i Indiajnaca jer svevisnji sve vidi i tako presudjje

Sve do juce nekome je sve ovoizgledalo nemoguce ali eto.........

Za one koji neznaju evo te kletve srbske upucene k americi koja je napisana za vreme zlocinackoga bombardovanja srbskoga naroda ni krivoga ni duznoga

Milic od macve nas je napustio i otisao gospodu pre nekih par godina,umro je od tuge i bola gledajuci sta zlo-ameriak radi srbima.Neka ti je laka zemlja brate srbine i neka te svevisnji uzme k sebi.AMIN

Milićevo proročanstvo?

- Na osnovu našeg otpora, evropski narodi će se trgnuti, otrezniti od dolarske sile, shvatajući da su na putu da izgube sami sebe i postanu idolopoklonici američke koka-kola civilizacije, bez svog nacionalnog identiteta, kulture, umetnosti... Srbi će ih, kao savest čovečanstva, probuditi svojom sudbinom. Tako mali, a tako velik narod!

Iz Milićeve kletve

Ameriko, čuj glas ponositog!

Guba ti se na dom rasprtila

Obadva ti oka iscurila

Te vranama živa hrana bila

Što Sotonu na Srbe namičeš

Od šta bežala od tog ne pobegla

Gde kretala nikud ne stizala

Sa psima se oko kosti klala

Iz pasijeg korita lokala

Oko vrata verige nosila

Pseća meća tebi hrana bila

Dom ti crna koprena zavila

Ognjište ti kiša ugasila

Krv ti mrka za zverinje lokva

Na pseći se sugreb navrznula

Pa na njemu odmor učinila

Svrab nosila, dranje ne pomoglo

Potkovice na taban skovala

A rogove volovske nosila!

*

Ameriko, vriskom išla na Časne Verige

Vrat slomila na Vavedenije

Manita lajala na Voskrsenije

Mesojeđem creva isparala

O Časnom se postu prevrtala

Mira nemala na Teodorovice

Tri Jerarha bile ti sudije

O Sretenju lipsala ti marva

Na Poklade žrvanj te samleo

Zadušnicom đavole prizivala

U njivi te seme skamenilo!

*

Ameriko, srpom žnjela nad zmijama trnje

Kosom strugala studeno kamenje

Užetom se konjskim potpasala

A prosjačkim štapom poštapala

Kile vukla do zemljice crne

Po kući ti zmije zimovale

Smrcalo ti al’ ti ne svitalo

Plakalo ti al’ se ne tešilo

Veštice ti sreću odnosile

A sove ti hranu donosile

Ko Srbina gonio po svetu

Usta mu se za vrat okrenula

Obrnuo noge naopačke

Snaga mu se u dobu prelila

Do pasa ga živina kljucala

A od pasa guba razjedala

S ježevima zime zimovao

Oštre bodlje kapke mu grebale

Tuđe oči zemljom ga vodile

Drven-noge u prošnju nosile

Od kamenja koljivo kuvao

U rešeto vodu zahvatao

Pseće meso u pomami jeo!

*

Ko glasao za propast Soraba

Izabranog Božijeg naroda

Anatema ga sustigla kleta

Bez očiju u vatru padali

Sve im živo vatrom izgorelo

Što ne mogla vatra učiniti

To im mutna voda preplavila

Od kuće im ostali ugarci

Na krovu im zagraktao gavran

Svi im mrtvi u dvorišta stali

Kletva moja sa nebeskih soha

Neka bude Božija promisao

Neka snađe roda izdajice

I krvnike Srpske izjelice

NE oprosti im, BOŽE!

Jer, oni dobro znaju

Kakvo zlo nanose mom narodu.

Indijanska kletva

http://forum.vidovdan.org/viewtopic.php?f=14&t=1517&start=0&st=0&sk=t&sd...

Све ово што се дешава са пропашћу банака је одавно режиран сценарио.

Потпуни колапс финансијског система је незаустављив и потпуно исцениран.

ЊЕГОВ ЦИЉ ЈЕ ИЗБАЦИВАЊЕ ГОТОВИНЕ ИЗ ИГРЕ И ПРЕЛАЗ НА ПОТПУНО БЕЗГОТОВИНСКО ПЛАЋАЊЕ.

А циљ тога је чиповање становника "глобалног села" и успостављање потпуне контроле.

Ми смо пред вратима најгоре диктатуре у историји човечанства.

Све се дешава невероватно перфидно и паклено студиозно и поступно.

Једна влада, један систем.

Ово не види само ној.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.