I Etiopljani zovu Otpor u pomoć

Izvor: Vesti-online.com, 17.Dec.2011, 16:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

I Etiopljani zovu Otpor u pomoć

Srđa Popović - profesionalni revolucionar, izgleda da ćeove zime morati da priprema još jedno rušenje režima. Ovaj put u Etiopji. Naime, u naslovu teksta jednog arapskog blogera koji se bavi trenutnom situacijom u Etiopiji stoji: "Može li ovaj čovek pomoći u zbacivanju etiopljanskog diktatora sa vlasti?", dok se ispod nalazi fotografija Srđe Popovića.

U samom tekstu se navodi da su sve arapske revolucije započinjale svoj put iz Beograda i da ih je upravo Popović učio >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << taktikama mirnog protesta i čekanja pravog trenutka za konačni udarac diktatorskom režimu.

Ipak, tvrdnje da će se Centar za primenjenu nenasilnu akciju, na čijem čelu se nalazi srpski aktivista, umešati i u svrgavanju diktatora u Etiopiji, zasad su na nivou spekulacije.

"CANVAS nije imao dosad nikakvih kontakata sa grupama iz Etiopije. Međutim, što se tiče afričkog kontinenta, od 2004. godine sreli smo se sa ljudima iz Zimbabvea, Sijera Leonea, Gvineje i Nigerije, ali još ne i iz Etiopije", rekao je Popović za "Alo!".

On objašnjava i da je ovo već drugi slučaj u kom se u subsaharskoj Africi pojavljuje "Otpor" kao inspiracija, i to bez njegovog saznanja.

"Očigledno da pesnica i 'Otpor' insipirišu mnoge ljude širom planete, bez potrebe da se oni nekad i sretnu sa Srbima. Verovatno je to zbog filma 'Bringing down the dictator', o srpskoj revoluciji, koji je preveden na 16 svetskih jezika", objašnjava bivši otporaš.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.