Izvor: B92, 08.Jan.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Husein bez osude za ubistvo Kurda

Bagdad -- Irački sud odbacio je preostale optužbe protiv Sadama Huseina, tako da nikada neće biti proglašen krivim za zločine nad Kurdima

Mnogi Kurdi duboko su razočarani jer je svrgnuti irački predsednik obešen pre nego što je stigao da se suoči sa svojim zločinima u zloglasnoj akciji Anfal. Suđenje za taj zločin ipak se nastavlja jer su za njega optužena još šestorica Huseinovih saradnika. Među njima je i njegov bratanac Ali Hasan al Madžid, poznat po nadimku >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << "Hemijski Ali" zbog upotrebe hemijskog oružja.

Na nastavku suđenja Ali je pokušao da pročita molitvu iz Kurana za obešenog Huseina, ali mu je sudija naredio da prekine.

Odbrana je izjavila da je operacija Anfal bila legitimna akcija, kojom je trebalo da se uguši pobunu, pošto su neki Kurdi sarađivali s neprijateljem tokom iračko-iranskog rata u drugoj polovini 80-ih.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.