Izvor: Politika, 11.Avg.2013, 13:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Humanitarni jastreb u UN

Imenovanje Samante Pauer za američku ambasadorku u UN znači da treba očekivati glasne zahteve za „humanitarne intervencije“ po svetu

Kada je Samanta Pauer u svojstvu nove američke  ambasadorke u UN nedavno predala akreditive generalnom sekretaru Ban Ki Munu, Svetska organizacija dobila je dokazanog zagovornika stranih vojnih intervencija.

Nije neobično da bivšu savetnicu za spoljnu politiku predsednika Baraka Obame nazivaju „humanitarnim jastrebom”. >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika <<

„UN su važne za niz američkih interesa, a američko vođstvo u UN je neprocenjivo da bi se ostvario napredak u ovim interesima“, izjavila je 42-godišnja Pauerova.

Karijeru je započela kao mlad novinar u bosanskom ratu. Oštro je kritikovala tadašnjeg predsednika Bila Klintona i pozivala ga na intervenciju protiv Srba.

Zbog toga što se otvoreno stavljala na jednu stranu u ratu, dok je svu krivicu svaljivala na drugu, zaradila je etiketu „novinara zagovarača“, odnosno novinara advokata koji veruje da je na njemu da proceni ko je kriv, a ko nevin.

Ona smatra da se nije ogrešila o pravila novinarske etike. To što će braniti jedne a napadati druge, tvrdi, dokazuje da novinar nije stenograf i ne beleži samo tuđa zapažanja, već iznosi ono što sam vidi.

Njena teza je da su se najgori zločini u istoriji, poput onih u nacističkoj Nemačkoj ili Pol Potovoj Kambodži, dešavali zato što vlade sveta nisu htele da se uključe i spreče masovna ubistva.

Za knjigu u kojoj opisuje mlak odgovor SAD tokom međunarodnih kriza devedesetih – u Ruandi i Bosni – dobila je Pulicerovu nagradu.

„Kao dugogodišnji branilac ljudskih prava i dostojanstva, biće žestok advokat univerzalnih prava, osnovnih sloboda i američkih nacionalnih interesa“, rekao je Obama prilikom njenog imenovanja za UN.

„Kao jedan od vodećih stručnjaka naše zemlje za spoljnu politiku, Samanta zna da se naši nacionalni interesi unapređuju jakim i principijelnim američkim vođstvom.”

Završila je Jejl i Harvard, gde je posle novinarske karijere predavala dok se nije priključila Obaminom timu. Podržala ga je i počela da radi za njegovu kampanju čim je objavio nominaciju u okviru Demokratske stranke na predsedničkim izborima 2008.

Prekinuli su saradnju kada je u intervjuu britanskom novinaru tadašnju glavnu Obaminu rivalku za predsedničku nominaciju Hilari Klinton nazvala „monstrumom”.

U kasnijim intervjuima tvrdila je da joj je strašno žao što joj je to izletelo. Kasnije su sarađivale jer je Klintonova postala državna sekretarka, a Pauerova je radila u Stejt departmentu i Nacionalnom savetu za bezbednost kao bliska Obamina savetnica.

Njen suprug takođe je radio za Obaminu vladu.

Nova ambasadorka ne samo da ima veliki ugled u delu američke javnosti, već i izvestan uticaj na političare.

Veruje se da je njeno izveštavanje iz Darfura 2004. doprinelo tome da Džordž Buš okarakteriše događaje u Sudanu kao genocid. Smatra se i da je imala presudni uticaj na Obamu da se uključi u međunarodnu vojnu intervenciju u Libiji.

U Senatu je već izjavila da je odsustvo vojne akcije u Siriji „sramota o kojoj će istorija oštro suditi”.

Zato se od nje očekuje da u UN snažno lobira za vojne intervencije koje su podavno vode kao „humanitarne“.

Jelena Stevanović

objavljeno: 11/08/2013

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.