Humanitarci, orgije i zloupotreba bede

Izvor: Deutsche Welle, 17.Feb.2018, 12:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Humanitarci, orgije i zloupotreba bede

Radnici humanitarne organizacije Oksfam su na Haitiju organizovali orgije sa ženama koje su zavisile od njihove humanitarne pomoći. Takvi skandali u svetu „humanitaraca“ poznati su još od rada u bivšoj Jugoslaviji.

Saradnik neke humanitarne organizacije trebalo bi da radi u korist onih koji zavise od njegove pomoći. No slika nesebičnih pomagača na područjima zahvaćenima ratom delom je mit. Onaj ko pomaže ima moć. Neki od njih zloupotrebljavaju tu moć.

Nedavno >> Pročitaj celu vest na sajtu Deutsche Welle << se saznalo da su zaposleni u britanskoj nevladinoj organizaciji Oksfam nakon teškog potresa na Haitiju 2010. slavili u zvaničnoj vili organizacije, gde su upriličene orgije sa prostitutkama. I u humanitarnim akcijama u Čadu 2006. bilo je takvih zabava. Na jugu Sudana su suradnici Oksfama čak silovali žene.

To nije prvi seks-skandal koji potresa svet organizacija za humanitarnu pomoć. „Saradnici i partneri humanitarnih organizacija u kriznim područjima su često bili saučesnici u seksualnom iskorišćavanju stanovništva“, kaže za DW Burkhard Vilke iz Nemačkog instituta za društvena pitanja. To što sada izlazi na svetlost dana samo je vrh ledenog brega.

 - pročitajte još: „UN prikrivaju seksualno zlostavljanje“

Drugi aktuelni primeri: „Lekari bez granica“ su nedavno je prijavili 24 slučaja zloupotrebe i seksualnog uznemiravanja tokom protekle godine. Humanitarna organizacija „International Rescue Committee“ (IRC) je priznala da su u Kongu zabeležena tri slučaja seksualne zloupotrebe.

Bordel na Balkanu

Zastranjivanja je bilo i za vreme jugoslavenskih ratova devedesetih godina. U ratnom vihoru na Balkanu zabeležena su seksualna iskorišćavanja devojaka i žena od strane međunarodnih pomagača. Plavi šlemovi i humanitarni radnici su navodno redovno posećivali prostitutke.

Plavi šlemovi su optuženi za zloupotrebe tokom rata u Bosni

Kako bi pomogla na licu mesta, nemačka organizacija za pomoć ženama „Medica Mondiale“ zalagala se za traumatizovane žene u Bosni i Hercegovini. I danas ova nevladina organizacija pomaže ženama u kriznim područjima.

Ara Stjelau, zadužena za međunarodne programe ove organizacije, kaže za DW da se na odlazak kod prostitutke u miljeu međunarodnih pomagača i humanitaraca  dugo gledalo kao na „privatno zadovoljstvo“. Stjelau se dobro seća reči vodećeg radnika jedne nemačke humanitarne organizacije. Suočen sa seksualnim zastranjivanjima pojedinih kolega, on je rekao: „Ja ne mogu da gledam šta moji saradnici rade ispod pokrivača.“

Ustručavanje sve manje

Žene se odlučuju na prostituciju iz nužde. Teška situacija u kojoj se nalaze dovodi do toga da žene uzimaju hranu i novac za seksualne usluge, kaže Stjelau. Humanitarci imaju moć jer dele humanitarnu pomoć.

„Saradnici jedne organizacije raspolažu novcem, a time i uticajem jer oni odlučuju da nekome pomognu a nekome ne. I to stvara iskušenja“, kaže Vilke. Te opasnosti je većina međunarodnih humanitarnih organizacija svesna. Kodeksi ponašanja trebalo bi da sve saradnike humanitarnih organizacija na to podsete. „Slučaj Oksfama pokazuje da se ne izvlače uvek pouke“, kaže Vilke.

 - pročitajte još: Ukrajinski bataljon u Žepi - lice heroja, naličje pijanog švercera

Čak i kada prostitucija nije kršenje zakona – a u većini zemalja jeste – organizacije poput Oksfama rizikuju da izgube dobar imidž na kojem su dugo radile. U svetu humanitarnih organizacija verodostojnost je važna valuta, jer su nevladine organizacije upućene na donacije. A donatori žele da znaju ko i kako upotrebljava njihov novac.

Oksfam je bio aktivan na Haitiju

„Zato javnost mora biti informisana o zastranjivanju i to bez ikakve zadrške“, preporučuje Vilke. Institut za koji radi izdaje u Nemačkoj poseban pečat organizacijama koje se ponašaju fer i transparentno. Ako zastrane, gube taj pečat.

Donacija sve manje

Koliko osetljivo reaguju donatori najbolje je na svojoj koži osetio UNICEF. Nakon finansijske afere 2007. tadašnji šef nemačkog komiteta organizacije Ditrih Garlihs morao je da podnese ostavku i izgubio je pomenuti pečat. Posledica toga bio je pad godišnjih donacija sa 81 milion na 55 miliona evra.

U Velikoj Britaniji takva vrsta pečata ne postoji. U Oksfamu stvar do sada nisu hteli da isteraju na čistac. Tako je organizacija još 2011. u jednom saopštenju navela da je otpušten tim koji je upravljao ovom organizacijom na Haitiju. Kao razlozi su navedeni zloupotreba i kršenje pravila. Ali nijednom rečju nisu spomenuti prostitucija ili orgije.

Čitajte nas i preko DW-aplikacije za Android

Nastavak na Deutsche Welle...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Deutsche Welle. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Deutsche Welle. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.