Htela da zagrli papu

Izvor: Glas javnosti, Tanjug, 26.Dec.2009, 10:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Htela da zagrli papu

VATIKAN - Žena koja je preksinoć, na početku božićne mise, odgurnula papu Benedikta XVI, posle čega je on pao na pod bazilike Svetog Petra, bila je „psihički nestabilna“, ali ne i naoružana, saopšteno je juče iz Vatikana. Ona je nekako uspela da se probije do pape i da ga povuče za odoru. Kako je javila italijanska ANSA, uhapšena je izjavila da joj je namera bila da zagrli papu.

Reč je o Suzani Majolo (25), koja ima dvojno italijansko i švajcarsko državljanstvo, navedeno >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << je u prvom zvaničnom saopštenju Vatikana povodom preksinoćnog incidenta u bazilici, u kojoj je papa, na Badnje veče po Gregorijanskom kalendaru, služio misu, preneo je Tanjug.

Kardinal polomio butnu kost

U incidentu, u kojem je papa prošao neozleđen, povređen je francuski kardinal Rože Ečegaraj (87), kome je, u gužvi, slomljena butna kost posle čega je primljen u bolnicu „Gemeli“, gde će biti operisan, saopšteno je u Vatikanu. Pretpostavlja se da se kardinal naglo okrenuo. Ečegarej je istaknuta ličnost u katoličkom svetu - pokretač jevrejsko-hrišćanskog dijaloga i čovek koji je više godina izaslanik koji obavlja delikatne misije u kriznim regionima.

Posle toga nastupila je panika koja je trajala nekoliko trenutaka, hor je prestao da peva, vernici su bili zatečeni, dok su pripadnici obezbeđenja potrčali ka papi da vide šta se desilo. Papa je nekoliko trenutaka kasnije ustao i uputio se ka oltaru gde je služio misu i posle toga održao tradicionalnu božićnu propoved u kojoj je poručio da su „sukobi i odsustvo pomirenja u svetu posledica činjenice da smo zaglavljeni u svojim interesima i stavovima, u svom malom ličnom svetu“.

Portparol Vatikana Federiko Lombardi je rekao da je Majolova, koja je posle incidenta uhapšena, prebačena u medicinsku ustanovu radi ispitivanja. On je istakao da bezbednost pape ne može da bude stoprocentna, jedino ukoliko se između njega i vernika ne postavi zid.

Papa je juče, u tradicionalnom božićnom obraćanju okupljenima u Vatikanu, pozvao svet na obustavljanje nasilja i osvete, zamolivši vernike da ulože energiju za miroljubivi suživot. On je vernicima okupljenim ispred bazilike Svetog Petra u Vatikanu poručio da rođenje Hrista stvara novu nadu za stvaranje pravednijeg i solidarnijeg društva. On se tokom tradicionalnog „Urbi et orbi“ (Gradu i svetu) božićnog obraćanja, vernicima obratio na 65 jezika, uključujući i kineski.

 Interesantno je da je ista žena pokušala u decembru prošle godine da sprovede istu ideju u delo, ali ju je obezbeđenje u tome sprečilo. Incident u bazilici Svetog Petra nije prvi slučaj da je papa Benedikt DžVI bio ugrožen. U junu 2007. jedan Nemac (27) pokušao je da napadne papu dok se vozio trgom Svetog Petra u džipu sa otvorenim krovom.

Misa na Badnje veče, preksinoć je, umesto u ponoć, prvi put u istoriji, počela dva sata ranije. Odluka je doneta da bi se umanjio pritisak na papu, koji će skoro napuniti 83 godine i u ovo doba godine ima puno obaveza, javio je Bi-Bi-Si.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.