Hrvatski sabor danas potvrđuje nove ministre, vicepremijere

Izvor: Blic, 29.Dec.2010, 11:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrvatski sabor danas potvrđuje nove ministre, vicepremijere

ZAGREB - Poslanici Hrvatskog sabora na današnjoj vanrednoj sednici trebali bi da potvrde nove ministre koje je u ponedeljak predložila premijerka Jadranka Kosor nakon što je smenila četvoro ministara.

Na mesto ministra finansija umesto Ivana Šukera predložena je dosadašnja šefica uprave Partner banke Martina Dalić, na mesto ministra odbrane umesto Branka Vukelića dolazi karijerni diplomata Davor Božinović, dok bi dosadašnjeg ministra kulture Božu Biškupića trebao >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << zameniti njegov doskorašnji pomoćnik Jasen Mesić.

Umesto Marine Matulović-Dropulić na čelo ministarstva zaštite okoline, prostornog uređenja i građevine dolazi Branko Bačić, generalni sekretar HDZ-a.

Smenjeni ministri aktiviraće svoje poslaničke mandate.

U vladu ulazi i predsednik uprave Pastor grupe Domagoj Milošević kao vicepremijer za investicije, a vicepremijeri postaju i ministar poljoprivrede Petar Čobanković koji će na mestu vicepremijera za privredu zameniti Ivana Šukera, kao i šef diplomatije Gordan Jandroković bez označenog zaduženja.

Kosorova je kao razlog za rekonstrukciju vlade navela jačanje ekipe stručnjaka za privredu koja bi trebala doprineti ubrzanju izlaska iz krize i uspešnom završetku pregovora i potpisivanju pretpristupnog ugovora s EU.

Mediji danas izveštavaju da je koalicioni partner Hrvatska seljačka stranka nezadovoljna predloženim izmenama jer je šef stranke Josip Friščić imao svoj predlog za vicepremijera za investicije, a vicepremijersko mesto Čobankovića u stranci se shvata kao slabljenje položaja vicepremijera Božidara Pankretića iz redova HSS-a.

Friščić navodno nije zadovoljan ni brzinom promena jer se zalagao da se rekontrukcija izvrši sredinom januara.

Mediji su izvestili i da će troškvi za današnju vanrednu sednicu biti oko 120.000 kuna (16.260 evra), što zbog poziva, što zbog nadoknade troškova puta jer su poslanici na raspustu do 17. januara kad počinje redovna sednica.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.