Izvor: Blic, 06.Okt.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrvatske berze poludele

Hrvatske berze poludele

Dan kada je Hrvatska započela pregovore sa Evropskom unijom bio je rekordan za dva najveća tržišta kapitala kod naših zapadnih suseda. Na Zagrebačkoj berzi ostvaren je najveći broj transakcija u jednom danu, indeks 'Krobeks' je došao na rekordno visok nivo (2.123 boda), kao i ukupan promet u samo jednom danu. U svakoj sekundi na Zagrebačkoj berzi obrnuto je 1,5 miliona kuna, a ukupno je izvršena 1.441 transakcija. To je znatno više od 300 transakcija >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << dnevno u proseku.

- Poslednjih mesec dana nedeljni izveštaji nagoveštavali su sve dinamičniju trgovinu, ali ni najsmeliji prognozeri nisu se usudili da predvide ovakav pritisak investitora na Zagrebačku berzu odnosno na hrvatsko tržište kapitala - ocenio je Željko Kardum, portparol Zagrebačke berze.

'Vjesnik' ukazuje na prve konkretne posledice odluke EU i prenosi izjave analitičara da Hrvatsku očekuje veći priliv stranih ulaganja.

- Sada kada je postala atraktivna, Hrvatska može računati na natprosečan priliv direktnih stranih ulaganja, posebno tzv. grinfild investicija. To će, zajedno s korišćenjem sredstava iz pretpristupnih fondova, doprineti rastu bruto domaćeg proizvoda od barem četiri odsto godišnje - rekao je analitičar 'Hipo Alpe-Adrija banke' Hrvoj Stojić.

U međuvremenu, iznenađujuće snažno agitovanje Austrije za Hrvatsku dobilo je objašnjenje. Kako prenosi nemačka agencija DPA, Austrija je vodeća država među stranim ulagačima u Hrvatskoj gde su njene kompanije uložile do sada preko 2,6 milijardi evra.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.