Hrvatska svađa u Hagu

Izvor: Politika, 11.Apr.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrvatska svađa u Hagu

Zbog nastojanja da po svaku cenu odbrane svog klijenta, advokati Ante Gotovine eliminisali iz procesa advokate ostale dvojice optuženih hrvatskih generala

Od našeg stalnog dopisnika
Zagreb, 10. aprila – U Hrvatskoj se podsmešljivo i ironično odnosi prema onoj često citiranoj pomirljivoj rečenici nekih građana Srbije izgovorenoj pred TV kamerama o proteklom ratu – "Ko nas, bre, zavadi?" – jer u RH o tome postoji samo jedna istina koja isključivo govori o >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << "srpskoj agresiji". Ovih dana, međutim, ta rečenica se u simboličnom smislu upotrebljava i za najnoviju "hrvatsku muku", odnosno međusobni sukob advokata trojice hrvatskih generala kojima uskoro treba da počne suđenje u Hagu pod optužbom za ratne zločine počinjene nad srpskim stanovništvom za vreme i odmah posle vojne akcije "Oluja" 1995. godine u Hrvatskoj.

Koristeći ovu "krilaticu" bivši predsednik HHO za ljudska prava i novinski analitičar rada tribunala Ivan Zvonimir Čičak optužuje ne samo odbranu Gotovine već i njega lično za haško otkazivanje advokatima Čermaka i Markača zbog sukoba interesa. "Dovoljna su tri optužena Hrvata da sloga nestane", ljuti se Čičak i pita "šta bi tek bilo da se pred tribunalom našlo 150 Hrvata optuženih za ratni zločin, kao što je to sa Srbima, kojih je upravo toliko optuženih".

Haški sud je nedavno otkazao Markačevom advokatu Miroslavu Šeparoviću zato što je zbog svojih funkcija tokom proteklog rata (bio je ministar pravosuđa i jedno vreme šef tajne službe HIS) mogući svedok u procesu protiv trojice hrvatskih generala, a pre nekoliko dana i Čermakovim advokatima Čedi Prodanoviću i Jadranki Sloković. Kako se ispostavilo, sve je to urađeno na insistiranje Gotovininih američkih advokata Mišetića i Keoa – koji je jedno vreme bio i haški tužilac, zbog čega sada advokat Prodanović najavljuje da će tražiti njegovu eliminaciju iz procesa takođe zbog sukoba interesa.

Iz toga se sada izvlači zaključak da je to sve učinjeno da bi se "preko leđa" druge dvojice generala Gotovina izvukao iz neugodne optužbe, jer naprosto više nije moguće fizički da se bilo koji advokat pripremi da Čermaka i Markača objektivno brani, pošto su potrebni meseci samo da se pročitaju hiljade stranica dokumenata na kojima se optužnica temelji.

Ne krije se više ni sumnja da iza svega zbog vlastite koristi direktno stoji sam Ante Gotovina, čiji oreol ratnog heroja i nesebičnog branioca otadžbine zbog svega toga naglo kopni. Tako i Čičak upire prstom u njega i u svojem redovnom komentaru u "Jutarnjem listu" napominje: "Hrvatska se konačno mora suočiti s činjenicom da je Ante Gotovina krivi i lažni simbol i da ne može simbolizovati domovinski rat. On je svojim bekstvom od hrvatskog ustava i zakona pokazao i dokazao da lično ne poštuje ustavni i pravni poredak RH i međunarodne obaveze koje iz toga proizilaze." "Gotovinino sadašnje ponašanje utapanja Markača i Čermaka samo je kontinuitet njegovog životnog avanturističkog puta od Legije stranaca preko francuskih zatvora do njegovog držanja u Hrvatskoj u vreme Oluje", ukazuje sada Čičak i otkriva neke do sada široj javnosti manje poznate detalje: "To se konačno vidi iz činjenice da je Gotovina, kada su ga nakon 'Oluje' na jednom ček-pointu zaustavili pripadnici hrvatskog MUP-a, izašao iz automobila i prebio policajce zato što su se uopšte usudili da zaustave automobil u kojem se on vozio. O toj njegovoj aroganciji i bahatosti postoje i pisani dokumenti", navodi on.

R. Arsenić

[objavljeno: 11.04.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.