Izvor: Radio Slobodna Evropa, 16.Jan.2015, 14:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrvatska raspisala tjeralicu za Glavašem

Hrvatsko pravosuđe raspisalo je tjeralicu za Branimirom Glavašem, koji u zatvoru u Mostaru čeka puštanje na slobodu nakon što je Ustavni sud Hrvatske stavio izvan snage pravomoćnu presudu Vrhovnog suda Hrvatske kojom ga se osuđuje na 8 godina zatvora za ratne zločine po zapovjednoj odgovornosti.

„Županijski sud u Zagrebu raspisao je tjeralicu za Branimirom Glavašem. Presuda Vrhovnog suda je stavljena izvan snage, mi imamo okrivljenika Glavaša i nepravomoćnu presudu u trajanju >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Slobodna Evropa << 10 godina zatvora, što povlači obvezu suda za raspisivanje tjeralice,“ kazao je medijima glasnogovornik Županijskog suda u Zagrebu sudac Krešimir Devčić.

Branimiru Glavašu Ustavni je sud nedavno nakon četiri i pol godine razmatranja ukinuo pravomoćnu presudu za ratni zločin u slučajevima "garaža" i "selotejp".

Četiri godine nalazi se na izdržavanju kazne u BiH. Opoziv presude poslan je sa zagrebačkoga Županijskog suda u Ministarstvo pravde BiH te će ondje biti opozvana tamošnja presuda protiv Glavaša, a on bi trebao odmah biti pušten na slobodu.

Županijsku sud u Zagrebu Glavaša je u svibnju 2009 osudio na 10 godina zatvora za ratne zločine nad srpskim civilima u Osijeku početkom devedesetih. Nakon žalbi obrane i tužiteljstva Vrhovni sud Hrvatske je kao viši sud izmijenio kaznu Glavašu u 8 godina zatvora.

Ustavni sud je tu presudu stavio izvan snage, pa je sada jedina važeća – iako nepravomoćna presuda ona Županijskog suda u zagrebu na 10 godina zatvora.

Branimir Glavaš ima državljanstvo BiH koje ga štiti od izručenja Hrvatskoj, osim ako to on sam ne zatraži.

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...






Povezane vesti

Raspisana poternica za Glavašem

Izvor: RTS, 16.Jan.2015

Branimir Glavaš, osuđen za ratne zločine, ne može ni posle oslobađajuće odluke suda da se vrti u Hrvatsku kao slobodan čovek, jer je Županijski sud u Zagrebu za njim raspisao poternicu. . Županijski sud u Zagrebu raspisao...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Slobodna Evropa. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Slobodna Evropa. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.