Hrvatska predsednica se zahvalila Tuđmanu i najavila saradnju sa Srbijom

Izvor: Blic, 15.Feb.2015, 18:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrvatska predsednica se zahvalila Tuđmanu i najavila saradnju sa Srbijom

U govoru održanom na inauguraciji, hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović dotakla se odnosa sa zemljama regiona, uključujući i Srbiju.

Novoizabrana predsednica Hrvatske poručila je na današnjoj inauguraciji da trajni interes Hrvatske ostaje podrška državama jugoistočne Evrope u evropske integracije.

Nakon svečane zakletve, ona je rekla da će u odnosima sa Srbijom pokloniti posebnu pažnju pitanjima statusa nestalih u ratu i zaštite hrvatske manjine.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />
- Želim da države Jugoistočne Europe postanu članice evropske porodice i u tom pogledu pružamo ruku saradnje. Očekujem da sa susedima napokon rešimo otvorena pitanja poput graničnih sporova - rekla je Grabar Kitarović.

Ona je dodala da Bosnu i Hercegovinu vidi kao državu tri jednakopravna konstitutivna naroda, Bošnjaka, Srba i Hrvata. Želja joj je, kako je rekla, da pomogne BiH da učvrsti svoju državnost triju naroda.

U svom prvom obraćanju, Kolinda Grabar Kitarović je najpre pozdravila hrvatske branitelje, a potom istakla da posebnu zahvalnost Hrvatska duguje prvom predsedniku Franju Tuđmanu.

U govoru koji je trajao neuobičajeno dugo, ona je Tuđmana označila kao "pomiritelja podeljenog hrvatskog nacionalnog bića, koji je stvorio preduslove za uspostavu hrvatske države".

- Tako i mi danas novim hrvatskim zajedništvom moramo da otvorimo novu stranicu naše bolje budućnosti - rekla je Grabar Kitarović.

Nova predsednica je Hrvatsku nazvala miroljubivom zemljom, ali je napomenula da u savremenom svetu vladaju novi izazovi, misleći na međunarodni terorizam. Pozdravila je vojnike koji učestvuju u misijama u inostranstvu.

Obraćanje je završila rekavši da "nema toga što hrvatski narod ne može da postigne kada je jedinstven".

- Želim jednoga dana svojim unucima da pričam o vremenu kada smo, kao i u "domovinskom ratu", stali jedni uz druge u borbi za bolji život u Hrvatskoj i kako smo i tu bitku dobili - rekla je Grabar Kitarović.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.