Hrvatska - nova ruta za migrante

Izvor: VOA, 17.Sep.2015, 16:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrvatska - nova ruta za migrante

Hrvatske vlasti saopštile su da je od zatvaranja granice između Mađarske i Srbije više od 6000 migranata ušlo u zemlju, dok je EP odobrio plan o raspodeli izbeglica

Evropski parlament podržao je plan o raspodeli oko 120 hiljada izbeglica među članicama Evropske unije, da bi se ublažio pritisak na pojedine države u kojima dolazi veliki broj migranata koji traže azil.

Za plan su glasala 372 poslanika, 124 je bilo protiv, a 54 je bilo uzdržano. Naredni korak >> Pročitaj celu vest na sajtu VOA << je da ga usvoje ministri unutrašnjih poslova Evropske unije, pod uslovom da mogu da promene stav istočno evropskih zemalja koje su protiv predložene raspodele.

U međuvremenu, austrijski kancelar Verner Fajman i njegov slovenački kolega Miro Cerar su na sastanku u Ljubljani zatražili hitno rešavanje migrantske krize. Fajman je istakao da sada treba dokazati da Evropljani ne žele Evropu u kojoj će svi pokušavati da prebace svoje probleme na druge. Austrijski zvaničnik je o krizi razgovarao i sa hrvatskim premijerom Zoranom Milanovićem, koji je obećao da će omogućiti migrantima slobodan prolaz kroz Hrvatsku.

Hrvatske vlasti saopštile su da je od zatvaranja granice između Mađarske i Srbije više od 6000 migranata ušlo u zemlju. Ujedinjene nacije su poručile da je neprihvatljiv način na koji Budimpešta tretira azilante. Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban ki Mun saopštio je na jučerašnjoj konferenciji za novinare da migrant beže od rata i progona i da se moraju tretirati sa ljudskim dostojanstvom.

Nastavak na VOA...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.