Izvor: Danas, 18.Feb.2015, 22:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrvatska inauguracija koja teče

Zagreb - Sve je bilo u znaku domoljublja i zajedništva, pa ipak pristalice nove hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kitarović, potajno ali očito, nisu zadovoljne njenom inauguracijom. Pa su se infantilno obrušili na voditeljku HRT-ovog prenosa Elizabetu Gojan, optužujući je za neukus, cinizam, otvoreno političko navijanje i podbadanje koje zaslužuje čak i otkaz u javnom servisu.

Hrvatska će u toku sledećih godinu dana na redovne parlamentarne izbore i ankete pokazuju >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << da Hrvatska demokratska zajednica Tomislava Karamarka (i Kolinde Grabar Kitarović) ima solidnu prednost pred Socijaldemokratskom partijom Zorana Milanovića.

Inauguracioni prenos HRT-a, mada po gledanosti daleko ispred prenosa drugih zagrebačkih televizija, iskoristili su i navodni politički neistomišljenici i profesionalni suparnici Elizabete Gojan u njenoj matičnoj kući, da peticijom javnog protesta novoj predsednici emituju poruku da računa na njih. Tu ekipu predvodi Hloverka Novak, bivša glavna urednica HRT-a, inače, što jeste jeste, dobar novinar, koju je aktuelna vlast degradirala na nivo reportera, koji više pristaje početnicima. Gojan je najavila tužbu protiv koleginica Novak i Helene Krmpotić, par nacionalno ostrašćenih portala, ali i HRT-a, koji se nije usudio da joj stane u zaštitu, mada je tu zaštitu zatražila.

Sama Kolinda Grabar Kitarović odlučila se za inauguracioni govor koji bi se mogao nazvati „govor kao odgovor“ na buru koju su izazvale neke njene političke konstrukcije iz predizborne kampanje i neposredno pošto je pobedu odnela. Taj se govor veoma mnogo razlikovao od onoga što je nova hrvatska predsednica govorila u predizbornoj kampanji. Kada je pobedom demantovala upozorenja da Hrvatska nije još spremna za ženu predsednika, pa se osmelila da ide i dalje i dokaže da su hrvatske manjine, posebno Srbi, spremni da budu politički Hrvati. Nije uspelo, ako se izuzme pevačica i starleta Nives Celzijus, Srpkinja koja je u izjavi za RTL i zbog poziva na inauguraciju zaključila da predsednica „ravnopravno gleda na sve građane i da smo svi mi bez obzira i kao manjine, građani i građanke Hrvatske, i Hrvati“.

Grabar Kitarović nije u svom govoru izražavala euforični otklon prema regionu, mada tu omrznutu reč koja u Hrvatskoj označava prostor bivše SFRJ nije upotrebila zamenivši je rečju susedi, kojima je obećala svu pomoć na putu ka EU gde se Hrvatska već nalazi i koja je za nju prioritet nad prioritetima. I bolje je što je učinila tako, jer od osam država koje su na njenu inauguraciju poslale svoje predsednike države ili vlade, šest su države (računajući i Kosovo) nastale na teritoriji bivše SFRJ, a svih osam su države jugoistočne Evrope, odnosno bivše komunističke države sa kojima Hrvatska ne bi da ima ništa.

I da se vratimo Elizabeti Gojan. Njoj, koja je spoljnopolitički novinar i voditelj jedne emisije u kojoj promoviše alfa-žene, posebno se zamera što je inauguracioni prenos počela rečenicom koja opisuje Kolindu Grabar Kitarović ovako: „Alfa ženska, koja može pucati, pomusti kravu i voziti traktor“. A zgranuti nacionalni portali zabeležili su i ovu rečenicu: „Činjenica je da je riječ o pompoznoj predstavi. To postoji još samo u Južnoj Americi i Srbiji, u Europi je izumrlo“. Ukoliko ovu stvar ne bude preuzela politika, eto novinarstvu prave prilike da raspravi pitanje s jedne strane profesionalnosti, a s druge mere dozvoljene kritičnosti nečeg što se i u Hrvatskoj zove javni servis, a često je samo protočni bojler stranke na vlasti.

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.