Hrvatska: Uhapšen Tomislav Merčep

Izvor: Blic, 10.Dec.2010, 14:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrvatska: Uhapšen Tomislav Merčep

ZAGREB - Hrvatska policija privela je jutros Tomislava Merčepa, ratnog pomoćnika ministra unutrašnjih poslova čije se ime vezuje za više ratnih zločina, javila je Hrvatska radiotelevizija. Kako je javljeno večeras, Merčep je prebačen je u zatvorsku bolnicu zbog lošeg zdravstvenog stanja.

Hrvatski mediji javljaju da je on prebačen u bolnicu jer je ranije pretrpeo moždani udar. Merčepu je određen dvovnevni pritvor, a danas mu je pretražen i stan u Novom Zagrebu. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<

On je poslije podne pred zagrebačkim Županijskim sudom negirao da je počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva u Zagrebu i na Pakračkoj poljani 1991. godine.

Njegov branilac Marko Ujević rekao je da je predmet jako opširan i da očekuje da će tužilaštvo u ponedeljak zatražiti jednomjesečni pritvor za Merčepa.

U izveštaju organizacije Amnesti internešenel (AI) koji je predstavljen u četrvrtak, vlasti u Zarebu su pozvane da procesuiraju ratne zločine, ali i da istraže javno iznesene tvrdnje da su neki visoki politički i vojni funkcioneri, poput Vladimira Šeksa, Tomislava Merčepa i Davora Domazeta, učestvovali u ratnim zločinima.

U tom izveštaju je navedeno da je nakon više svedočenja pripadnika rezervnog sastava hrvatskog MUP-a, ali i pisanja medija o zločinima u Pakračkoj Poljani i drugim mestima u Hrvatskoj, njihov nadređeni Tomislav Merčep ostao nedodirljiv.

Podsetimo, pripadnici rezervne jedinice MUP-a pod Merčepovom komandom vršili su zločone po Vukovaru, Zagrebu, Pakračkoj Poljani u Slavoniji i Gospiću.

U Vukovaru su u leto 1991. kad nije bilo ratnih dejstava, odveli i pobili preko 20 srpskih civila, a u Zagrebu su na Zagrebačkom velesajmu oformili koncentracioni logor (Paviljon 22) iz koga su Srbe otpremali u logor u Pakračkoj poljani i tamo likvidirali.



Pusić: Merčepovo hapšenje dobar znak

Hapšenje Tomislava Merčepa na Dan ljudskih prava je dobar znak i poruka da će se procesuirati i najteže kršenje ljudskih prava, izjavio je za Tanjug Zoran Pusić, predsednik Građanskog odbora za ljudska prava (GOLJP).

"U pravnoj državi svako je nevin dok mu se krivica ne dokaže, često su bili odgovori kad su nevladine organizacije upirale prstom pre svega prema Merčepu čije se ima povezivalo s nekim od najgorih zločina i pripadnicima njegove jedinice koji su su bili suđeni, a neki posle velikih peripetija i osuđeni za zločine u Pakračkoj poljani", rekao je Pusić i dodao da se nažalost zna kako je završilo gonjenje merčepovaca za ubistvo porodice Zec u Zagrebu.

"Svi zločini su ukazivali prema Tomislavu Merčepu koji u 90-im godinama to nije ni prećutkivao. GOLJP je podigao otužbu protiv Merčepa nakon što je na osnivanju svoje Hrvatske Pučke stranke na pitanje novinara da li istina da je pobio sve Srbe u Gospiću odgovorio: 'Ne, nažalost nije istina'", podsetio je Pusić.

On je rekao da je GOLJP podneo tužbu na tri stranice, ali su dobili objašnjenje da to nije širenje rasne mržnje. Merčep je, s druge strane, po rečima Pusića "dobio mesto na televiziji gde se posprdno izražavao o nama i na kraju se ništa nije dogodilo".

"Ako nigde, bar smo u Hrvatskoj u poziciji da cenimo onaj deo uzrečice o pravdi koja je spora, a po novim događajima, počinje opravdavati i deo koji kaže da je dostižna", kaže Pusić i dodaje da će proces pokazati da li je Merčep kriv za zločine koji su se desili i kojima se hvalio, ali da je barem po komandnoj odgovornosti nesumnjivo odgovoran za njih.

"Za degutantne izjave ne možete odgovarati, ali po komandnoj odgovornosti ili po direktnom izdavanju naređenja itekako možete. Same izjave i događaji upućuju na to da je istraga oko Merčepovih zlodela već davno bila nužna", kaže Pusić koji očekuje da će se to proširiti na događaje vezana za zločine u Sisku.

"Nadam se da ćemo malo po malo i sami procesuirati stvari na koje nas Hag ne tera", zaključio je Pusić.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.