Hrvatska: Petoro u komi zbog ujeda zaraženih krpelja

Izvor: Blic, 01.Jul.2010, 01:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrvatska: Petoro u komi zbog ujeda zaraženih krpelja

Petoro pacijenata, koji su zbog ujeda zaraženih krpelja hospitalizovano u Zagrebačkoj klinici za infektivne bolesti, nalaze se u komi i priključeni su na respiratore.

Po rečima lekara, stanje jednog pacijenta je vrlo teško, pa je nad njim sprovedena veštačka hipotermija, odnosno temperatura tela spuštena mu je na 32 stepena Celziusa na četiri ili pet dana da bi mu se sačuvao mozak.

Šesti pacijent, koji je primljen u bolnicu, u boljem je stanju i život mu nije >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ugrožen.

Ove godine u klinici je hospitalizovano 11 osoba s ujedom krpelja zaraženih krpeljnim meningoencefalitisom. Otprilike toliko pacijenata bilo je i pređašnjih godina, ali nikad s tako teškim simptomima. Lekari pretpostavljaju da se radi o mutaciji virusa, ali za sada ništa nije dokazano.

Svih šestoro pacijenata su stari od 30 do 60 godina i dolaze iz severnih delova Hrvatske - okoline Varaždina, Čakovca, Vrbovca, Bjelovara i Osijeka, dok je šesti iz okoline Karlovca, što pobije teoriju da se zaraženi krpelji nalaze samo severno od Save.

Ranijih godina bilo je slučajeva zaraženih krpelja u Istri i Gorskom Kotaru.

Iako postoji mit da su krpelji s planine Medvednice kod Zagreba najopasniji, ni ove, kao ni ranijih 30 godina nije hospitalizovan nijedan pacijent iz Zagreba i okoline.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.