Izvor: Glas javnosti, 11.Avg.2008, 07:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrvati najveći pijanci Evrope

Piše: Goranka Jureško

Najveći evropski pijanci su Hrvati. Nakon istraživanja u 33 zemlje, u kojem se uzimala u obzir količina popijenog čistog alkohola po stanovniku, zakonska regulativa dostupnosti alkoholnih pića, navike pijenja uključujući one na radnom mestu i na javnim mestima, kao i zdravstvene posledice alkohola, na primer ciroza jetre, Hrvatska je postala alkoholičarski šampion.

Hrvatska je po godišnjoj potrošnji alkohola na petom mestu od 33 zemlje, a na >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << prvom je Češka, dok je Mađarska prva po obolelima od ciroze jetre kao posledice alkoholizma. Zna se da kod nas ima oko 300.000 alkoholičara, dakle onih koji ne mogu bez čašice, i još oko 200.000 onih koji prekomerno piju. Znači da nema dileme da je jedan od najvećih društvenih i zdravstvenih problema Hrvatske upravo alkohol, ali o njemu se u javnosti gotovo ne govori. Ne govori se ni o podatku da zbog alkohola trpi cela porodica ili još oko 500.000 osoba.

Svetska zdravstvena organizacija smatra da samo zemlje u kojima se godišnje pije do dva litra alkohola po stanovniku nemaju problema s alkoholizmom. Jasno je zašto EU traži da zemlje Unije do 2010, ili najkasnije do 2012. godine pooštre zakone o trgovini i konzumaciji alkohola. U Hrvatskoj su uzela maha tzv. vikend-pijanstva. Čak 11 odsto mlađih od 15 godina u Hrvatskoj povremeno ili stalno pije alkohol. Zna se da je potrebno samo dva dana pijanstva da se ošteti deo mozga odgovoran za mirise, a četiri za ostale delove. Jasno je da će kod mladih alkohol sigurno prouzrokovati posledice u razvoju i funkcionisanju mozga.

dzabe im je, svoju SAVEST ne mogu potopiti!

ovo je pravi komentar

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.