Izvor: NoviMagazin.rs, 10.Apr.2016, 11:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hovanec: Politička korektnost oko izbeglica uništiće Evropu

Češki ministar unutrašnjih poslova Milan Hovanec oštro je kritikovao nove predloge Evropske komisije o izmenama politike azila koje bi na mala vrata vratile obavezujuće kvote, upozoravajući da će politička korektnost oko migranata i izbeglica uništiti Evropu.

"Problem Evropske unije je to što njome rukovode činovnici. Nema pravih ličnosti koje bi napravile pomak Evrope. Tu je neprestani haos i debata u kojoj svako svakog nadzire da ne pređe granice političke korektnosti. >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << To je propast Evrope. Za Češku je predlog neprihvatljiv", kazao je Hovanec za vikend izdanje češkog dnevnika Pravo.

Češki ministar upozorio je da nije moguće vraćati ponovo na dnevni red trajni mehanizam preraspodele izbeglica među članice EU u trenutku kada još nije jasno kako će i da li će funkcionisati sporazum sa Turskom i da li se slučajno neće otvoriti nova trasa preko Italije.

"U interesu EU jeste da se pokažemo kao entitet koji deklariše da ima vojnu i političku snagu da brani svoje interese i da smo spremni da pomažemo isključivo onima kojima je to potrebno", rekao je Hovanec.

Po rečima Hovaneca EU mora da se koncentriše na čuvanje spoljnih granica i dogovore sa zemljama Severne Afrike i Bliskog istoka iz kojih stižu izbeglice.

"Ako pola Sirije ili Libije ode u svet ko će da obnovi te zemlje? Ako omogućimo da svi intelektualci iz tih zemalja odu drugde i tamo puste korene, ko će te zemlje obnoviti? A ako ih ne obnove onda će destabilizacija tog dela sveta trajati godinama. I godinama će se generisati problem migracije", rekao je Hovanec.

Češki ministar unutrašnjih poslova izjavio je da i poslednji slučaj hrišćana iz Iraka koje je Češka primila u okviru neželjenih kvota, a oni se za par sedmica predomislili i otišli u Nemačku, iskoristivši Češku kao nekakvu turističku agenciju da ih prebaci bliže Zapadu, pokazuje da je neki sanjar iz Brisela smislio kvote zaboravljajući potpuno da izbeglice imaju svoju volju.

"Pokušavamo stalno da izmislimo perpetuum mobile. Pokazalo se da ni oni (izbeglice) koji su ovamo došli dobrovoljno ne žele da ostanu kod nas. Kako onda da zadržimo one koji će ovde biti smešteni nedobrovoljno? To bi značilo kraj šengena, čuvanje granica i držanje ljudi silom", rekao je Hovanec.

U intervjuu Pravu Hovanec je ocenio da Češkoj zahvaljujući zatvaranju balkanske trase ne preti priliv izbeglica.

"Nemaju kuda da prođu. Mađarska je postavila plot, na balkanskom putu se u Makedoniji stvorio zapušač. Ukoliko oživi trasa preko Italije, pretpostavljam da će Austrija podići barijere da ne prođu dalje u Evropu. Češka narednih šest meseci neće imati problema sa migrantima ali pitanje je šta će biti za godinu, dve, pet", rekao je Hovanec.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.